Един комар може да открие и ухапе човек в поле,

...
Един комар може да открие и ухапе човек в поле,
Коментари Харесай

Как насекомите усещат миризми

„ Един комар може да открие и ухапе човек в поле, цялостно с крави ”, споделя професор Линда Фийлд, началник на екипа по молекулярна биология на насекомите в Ротхамстед.

Как тогава бихме могли да се предпазим от тези по този начин досадни вредители? Като открием по какъв начин „ усещат ” другите миризми и блокираме рецепторите им, несъмнено. Първите стъпки в тази тенденция са направени. С помощта на рентгенови лъчи откривателите от Ротхамстед разгадаха структурата на протеин в антените на копринените буби, с помощта на който те откриват така наречен феромони – химични сигнали, контролиращи държанието на насекомите. Въпросното изобретение би подкрепило създаването на по-качествени средства срещу дребните гадини, тормозещи хората и селскостопанските реколти, както и препарати, които са по-малко нездравословни за останалите организми.

Ако всичко върви по проект, един ден ще разполагаме със спрей, който ще визира непосредствено способността на комарите да „ усещат ” другите миризми и по този метод ще ги отклонява от крайната им цел. Да ни изпият кръвчицата.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР