Един камък къща не строи! С хора се строи, с

...
Един камък къща не строи! С хора се строи, с
Коментари Харесай

Валя Балканска на юбилея си пред NOVINITE.BG: Един камък къща не строи!

„ Един камък къща не строи! С хора се строи, с народ се строи! Здраве поисквам на всички! ” Така отвърна на пожеланията за още доста щастливи мигове с обичаните й хора  на NOVINITE.BG  за юбилейната си 80-годишнина огромната национална певица Валя Балканска.

Тя ще прекара празника през днешния ден у дома, тъй като и на Йордановден, и на Ивановден е пътувала за участия – единия ден – в Троянско, на другия с изключение на изълнения пред аудитория, отбелязвала и имения ден на един от правнуците си. „ Затова през днешния ден съм у дома, в жилището в Смолян съм с огромната ми щерка. А който пристигна, добре ми е пристигнал, вратата ми е отворена! ”, показа още изпълнителката на песента „ Излел е Делю бунтовник ”, която лети в необятния космос.

 Според Валя, през последните години българинът е престанал да съблюдава нашите антични фамилни обичаи, да почита по-възрастните: „ Ето, да вземем за пример, доста настоящи станаха предбрачните контракти. Какъв предбрачен контракт, в случай че фамилията не те е построило като персона? Защото точно то е главният конструктивен детайл на обществото ни. И когато има обикновено семейство, ще има и обикновено общество. А за това изключително значими са традициите ”.

По думите й духовното постоянно е първично: „ За да се стигне до материалното, се стартира точно от духа и от неговото подсилване. Затова би трябвало да бъдат непокътнати всички наши традиции, песните и музиката от всички краища на България. Фолклорът ни е неповторим самичък по себе си. Някога, да вземем за пример, когато са харесвали някой, всичко е било игра на скрити погледи, наслада да зърнеш отдалече обичания, да научиш какъв е, какво харесва – било е цялостен обред, който в този момент е изгубен във времето… А е бил извънредно сантиментален и скъп ”, споделя обичаната певица.

В труда е разковничето на безконечното неодобрение на българина, счита тя: „ Трябва да се работи и да си удовлетворен от резултатите, без значение от умората, тъй като работата дава плодове. А ние мрънкаме непрестанно и за всичко - все някой различен ни е отговорен, вся някой различен би трябвало да ни свърши работата. Защо не погледнем първо личния си двор и не го почистим? ”

Що се отнася до това, че българите сме болнави през последните години, Валя Балканска споделя, че това се дължи на липса на единство с природата: „ Някога животните са лекували хората - в случай че болен човек преспивал при овцете, оздравявал. За животните пък събирали съчки и суха шума, та да спят върху тях, а в този момент? Щастливи кокошки ли?! И по какъв начин предците ни са били по-здрави, без алергии, рак, мигрена и хипертонии, като не е било измито и дезинфекцирано всичко със модерни скъпи препарати? Здравето едно време е произтичало от неповторимата ни природа, от естествените артикули, от завещаното от дедите ни. Трябва да сме едно с природата ”, безапелационна е тя.

Ани Романова

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР