Един израелски гражданин от арабски произход е бил убит в

...
Един израелски гражданин от арабски произход е бил убит в
Коментари Харесай

Убит и ранени при стрелба в Истанбул, извършителите избягали в България

Един израелски жител от арабски генезис е бил погубен в неделя, а двама други мъже са били ранени с огнестрелно оръжие в колата им в Истанбул, оповестява Българска телеграфна агенция, като се базира на публични турски представители и локални медии.

Убитият е разпознат като Абдулкадир Анас, предприемач с израелско поданство. Пред новинарската организация Демирьорен татко му е отхвърлил спекулациите за вероятен политически претекст зад нападението. „ Ние не сме забъркани в политика, ние сме израелски араби с палестински генезис “, е споделил той. Първоначално и убитият, и ранените бяха избрани от локалните медии като палестинци.

Видимо професионалният метод, по който е осъществено убийството - с оръжие със заглушител, което е било изоставено на мястото на престъплението, провокира необятни спекулации в турските медии за това дали Израел е забъркан в стрелбата. От години Турция дава леговище на представители на палестинското придвижване „ Хамас “, а през декември ръководителят на израелската работа за сигурност Шин Бет съобщи, че тя е подготвена да удари по „ Хамас “ на всички места, в това число и в Турция.

Според валийството в Истанбул обаче претекст за нападението е спор за пари, а тримата обвинени като причинители са избягали в чужбина, като са пресекли границата с България два часа и половина след убийството. В обществените мрежи валийството заяви, че нападателите са употребявали три разнообразни коли при бягството си от Турция, с цел да не бъдат видяни.

Най-малко седем души са били забъркани в планирането и провеждането на нападението, се споделя в известието. Досега във връзка със стрелбата са арестувани четирима души и са иззети две оръжия. Местните управляващи настояват, че от разпити на фамилиите на обвинените е станало ясно, че те са направили нападението поради дълг.

При стрелбата, с изключение на убития, са потърпевши още двама души. Приятел на Анас е бил ранен съществено и е в сериозно положение, а другият ранен, избран от валийството като телохранител, е избягал пешком.

Във видеозапис от охранителна камера се вижда, че маскиран причинител се приближава до автомобила на жертвите и открива огън с полуавтоматично оръжие. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР