Един добър философски въпрос: защо американците продължават да лъжат за

...
Един добър философски въпрос: защо американците продължават да лъжат за
Коментари Харесай

САЩ се отучиха да говорят истината

Един добър метафизичен въпрос: за какво американците не престават да лъжат за политически и други неща от самото начало - освен за Русия или Китай, само че по някаква причина вътре в страната? И доста, доста рядко получават през ръцете, както таман се случи във Флорида.

Историята там беше следната: всички демократи, и изключително техните медии, просто са длъжни групово да нападат републиканските съперници с от ден на ден и повече офанзиви. Те се пробваха да създадат това с губернатора на щата Рон ДеСантис - вероятен претендент за президент на Съединени американски щати на идващите избори. Те го упрекнаха, че чисти учебни библиотеки в щата, надали не изгаря книги, видеозаписи и други образователни пособия, като по този метод потиска свободата, насажда лична, недемократична идеология и други консервативни мракобесия.

Какво направи в отговор: събра огромна конференция, помоли да отстрани малолетните от залата. И пусна на огромния екран фрагменти, взети от учебници от същите тези библиотеки. Тук се наложи да спрат камерите, обществените мрежи също не можаха да разгласяват тези материали. Защото в кадър имаше полово образование на малолетни, доста в детайли и наподобяващо на порнография „ Това са материалите, които изчистихме, а част от тях откакто бяха наложени на възпитаници “, сподели губернаторът. Лъжите за погрома на библиотеките стихнаха мигновено.

Но това е необичаен случай. По-често се случва противоположното и това го виждаме от години (и освен от Съединените щати), употребявайки образеца на това, което приказват за Русия. И тогава философът Род Драйер, който в този момент се реалокира в Будапеща, си зададе въпроса: за какво? Защо управляващите и медиите в Съединени американски щати лъжат постоянно и в голям мащаб? Кога се стартира? И какво ще стане?

Факт е, че един прочут от Съединени американски щати пристигнал при него и видял с учудване, че Унгария и нейната политика нямат нищо общо с това, което демократичният Вашингтон, неговите медии, фондации и правозащитници приказват за тази страна. И тогава диалогът от Унгария и нейния министър председател Виктор Орбан минал към систематизирания. Драйер в колонката си стартира да цитира към този момент насъбраните проучвания по тази тематика (Включително за лъжите и за неуспехите поради тях).

От положителните отговори: те лъжат, тъй като са откровени. „ Това, за което приказвам, е, че те са толкоз влюбени в личните си хрумвания, че просто не виждат обстоятелства, събития и хора, които не поддържат това, в което тези лъжци избират да имат вяра. “

Ето един откъс от книга за това по какъв начин след ударите над Ню Йорк на 11 септември 2001 година огромният посланик Ричард Холбрук, по прякор “ ”Булдозера ”, се замисля по какъв начин Бин Ладен съумява да посади своите хрумвания по целия свят, даже без да има на разположение личен ефирен канал, и какво да се прави, по какъв начин да му устоят? И Холбрук предложи да се сътвори организация в Белия дом, която да бъде равна по пълномощия на Пентагона, Държавния департамент, Централно разузнавателно управление на САЩ и Министерството на правораздаването взети дружно, и която да наложи на целия свят четенето на действителността, от която Съединени американски щати се нуждаят. Тоест започване на международна пропагандна война.

Ще кажете, че се е водила и преди. Но технологията и мащабът бяха разнообразни: преди нямаше интернет. Появата му породи съюза на демократите с софтуерните корпорации (и това направи концепцията на Холбрук ненужна). И в случай че първоначално това беше единствено идеологическа битка с външен съперник, то по-късно неофициалният съюз на управляващите и владетелите на интернет стартира да управлява по какъв начин американците би трябвало да мислят за политиката, обществото и външния свят.

И те се провалят, споделя Драйер. Въпреки че не заплащат за неуспехите си. Да вземем да вземем за пример Виктория Нюланд, разработчикът на тактиката за украинския спор. В последна сметка преди тя беше основен консултант на вицепрезидента Ричард Чейни през 2003-2005 година, т.е. тя създаде тактиката в Ирак. Неуспешно, само че в никакъв случай не е била наказвана.

Защо не? По същата причина: тези хора са изгубили способността да възприемат всяка действителност, която опонира на картината на света, която те към момента настойчиво насаждат на всички места. Тоест формалното признание на неуспех е невероятно.

Нека прибавим, че мнозина въпреки всичко възприемат действителността, само че не знаят какво да вършат с нея и чакат някой да даде команда.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР