Един ден в близкото бъдеще лекарите може и да убиват

...
Един ден в близкото бъдеще лекарите може и да убиват
Коментари Харесай

Лазер открива и убива свободно движещите се ракови клетки

Един ден в близкото бъдеще лекарите може и да убиват раковите кафези благодарение на неинвазивен лазер – т.е. непосредствено през нашата кожа.

В проучване, оповестено предходната седмица в Science Transitional Medicine, учени от Университета за медицински науки в Арканзас, декларират, че техният лазер (т.нар. цитофон) реализира триумф в 96 % от случаите и е 1000 пъти по-чувствителен от сегашните технологии.

Едно от най-страшните неща на рака на кожата (меланома) са метастазите – т.е. разпространението му от истинския му източник до останалите елементи на тялото. При това още в самото начало на болестта. Започне ли да доближава до по-далечни органи, средностатистическата прогноза за живот от 5 години пада от 97 % до 10-15.

Идеята е ракът да се хване, преди да стартира да се популяризира. Например като се унищожат туморните кафези, отделяни от главния израстък, в кръвта. Именно тук цитофонът идва на помощ.

Когато тези циркулиращи туморни кафези се осветят с лазера, те гълтам доста повече сила от елементарните, което ги кара да се разширят и спукат. 

" Използването на лазери е революцията в диагностиката и лекуването на разнообразни болести. Въпреки това, огромният размер на тази техника пречи на здравното й приложение на клетъчно равнище ", споделя Владимир Жаров, създател на проучването.

И други сходни апарати са били основани до момента, в това число и устройство, което може да се носи на китката, създадено от учени в Университета на Мичиган. Новият уред обаче има едно огромно преимущество - може да сканира литър кръв за един час, доста по-бързо от останалите.

 

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР