Един ден царят обявил, че търси достоен съпруг за дъщеря

...
Един ден царят обявил, че търси достоен съпруг за дъщеря
Коментари Харесай

Притча за истинската любов

Един ден царят оповестил, че търси заслужен брачен партньор за щерка си. В уречения ден стотици претенденти се явили в замъка. Всеки от тях желал да потвърди на принцесата, че ще я обича постоянно. Момичето погледнало всички нагласени млади мъже и се замислило. Наредила да доведат учителя ѝ и двамата провели дълъг диалог. „ Днес няма да приема никой от претендентите ”, оповестила принцесата и се върнала при учителя си.

Къщата на учителя се намирала на пътя към замъка. Когато първият претендент, доблестен рицар на дорест кон, минал около къщата, той забелязал просакиня с кошница цветя. Щом видяла рицаря, дамата го попитала: „ Искате ли да си купите един букет, млади момко? ”. „ Изчезвай от пътя ми, просакиньо! ”, изръмжал рицарят и препуснал напред. По същия метод постъпили и всички останали претенденти. На идващия ден смутената принцеса се срещнала с претендентите и след няколко думи ги отпратила. Историята се повторила и на идващия, и на по-следващия ден.

„ Скъпа, за какво ги отпращаш? ”, попитала кралицата обезпокоеното.

„ Те са неспособни да прозрат хубостта, майко ”, отвърнала принцесата.

Един месец минал. Нови ухажори се събрали в замъка, единствено един от младежите, тръгнали за замъка, сега липсвал. Скоро той се появил дружно с принцеса и тя оповестила, че е намерила половинката си. Своето решения обяснила по този начин:

„ Моят преподавател ми сподели: „ Само един мъж ще те обича до края на живота си – оня, който се влюби в теб, до момента в който си облечена в дрипи. ” Всеки ден се преобличах като просакиня и чаках претендентите край пътя. Само този мъж спря, с цел да купи цветя от мен. Той ми сподели, че съм в действителност красива. ”

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР