Един ден „София диша”, 364 дни „София не диша”. И

...
Един ден „София диша”, 364 дни „София не диша”. И
Коментари Харесай

София се задъхва: регистрираните автомобили в столицата са 875 000

Един ден „ София диша”, 364 дни „ София не диша”. И по този начин десетилетия наред.

През цялото това време Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) изнася данни за непрекъснатото застаряване на автомобилния парк. Реакция няма. Да не приказваме, че и последните опити за стимулиране на покупката на електрически автомобил се провалиха, само че най-малко имаше опит, тъй като в дългите мирни години преди този момент също не се случи безусловно нищо. Освен че автопаркът продължи да застарява и към края на 2020 година междинната възраст на автопарка в страната е над 19 години (при 10,5 приблизително в ЕС).

Вчера заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов разгласява във си статистика за положението на автопарка в София.

Но да не се заблуждаваме: тези трендове не са единствено вследствие на пандемия и война, те текат десетилетия, само че добре че има и такива данни, които да дадат подтик на по-сериозни диалози по тематиката.

Според данните на господин Барбалов, преди разгара на пандемията (2019 г.) новите леки коли в София са 54 542 броя, само че п рез предходната (2021 г.) броят им пада на 40 948, от общо 874 997 регистрирани леки коли в столицата.

И тук, въпреки да е ясно на всички, би трябвало да напомним: по улиците на София не се движат регистрирани единствено в града коли. Така умерено може да се допусна, че в столицата има най-малко 1 млн. автомобила, евентуално и повече.

Заместник-кметът продължава да изрежда числа. Той акцентира обстоятелството, че преди пандемията в София са били регистрирани 690 нови рейсове (без тези на градския транспорт), а през 2021 година – 231 броя.

Още данни за положението на автопарка четете на новия авто уебсайт
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР