Един ден Слънцето ще причини смъртта на Земята. Тъй като

...
Един ден Слънцето ще причини смъртта на Земята. Тъй като
Коментари Харесай

На човечеството не му остава много време: учени разкриват кога ще загине Земята

Един ден Слънцето ще аргументи гибелта на Земята. Тъй като централната звезда на Слънчевата система остарява, нейният витален цикъл в последна сметка ще погълне нашия наследник свят, написа УНИАН.

Времето, когато ще загине нашата планета е след няколко милиарда години, само че животът на Земята ще изчезне доста по-рано. Земята ще стане необитаема за множеството организми след към 1,3 милиарда години вследствие на естествената еволюция на Слънцето, споделят специалисти пред Live Science.

Хората могат доста по-скоро да загинат - през идващите няколко века, в случай че сегашният ритъм на антропогенно изменение на климата не бъде понижен.

„ На Земята и остават най-малко 4,5 милиарда години, преди Слънцето да се трансформира в огромен червен колос, от който ще бъде погълната “, споделя Рави Копарапу, планетарен академик в Центъра за галактически полети „ Годард “ на НАСА.

Според Европейската галактическа организация аленият колос ще се оформи в последните стадии на звездната еволюция, когато свърши на звездата водородът за нуклеарен синтез и тя стартира да умира.

След като нуклеарният синтез спре, гравитацията ще стане доста мощна. Хелиевото ядро ще стартира да се свива под въздействието на гравитацията, което ще докара до повишение на температурата. Този изблик на топлота ще аргументи внезапно разширение на външния плазмен пласт на Слънцето.

„ Няма потребност да чакаме външните пластове на Слънцето да доближат Земята. Планетата ще изпита рискова топлота доста преди Слънцето да приключи прехода си към червен колос. Докато Слънцето умира, температурата ще се покачва, „ океаните ще се изпаряват, тогава атмосферата в последна сметка ще изчезне и приливните сили на слънчевата гравитация ще унищожат Земята “, изяснява ученият.

След към 1,3 милиарда години „ хората няма да могат физиологично да оцелеят при тези промени, които ще претърпи природата на Земята “ заради непрекъснатите горещи и влажни условия. След към 2 милиарда години океаните могат да се изпарят, когато равнището на бляскавост на слънцето е с близо 20% по-високо, в сравнение с е в този момент, споделя Копарапу.

Някои типове живот могат да оцелеят до този миг - да вземем за пример " екстремофилите ", които живеят покрай хидротермални отвори на дъното на океана - само че не и хората, счита Копарапу.

Според Родолфо Гарсия, лекар по астрономия и астробиология във Вашингтонския университет, температури над едвам 6 градуса по Фаренхайт (3,3 градуса по Целзий) към този момент са рискови за хората.

Комбинацията от рискова температура, мокрота, скорост напразно, ъгъл на слънцето и облачно покритие - при които човек към този момент не може да се охлади посредством изпотяване, стават доста по-неизбежни и в тази връзка рискови за хората, споделя Копарапу.

Прагът на естествената телесна температура за хора в началото беше избран на 95F (35C), само че нови проучвания демонстрират, че температури даже под 86F (30C) могат да бъдат смъртоносни.

На някои места на Земята към този момент се следи, че телесните температури надвишават 90F (32C) неведнъж, а климатичните модели предвиждат, че температури от 95F (35C) ще станат постоянно срещани в райони като Близкия изток до края на века. При тези температури животните, които се потят, в действителност се готвят на такава топлота. По създание нашите лични парникови газове ще застрашат живота на животинските и растителни типове, включително и хората на Земята, които ще загинат доста преди Слънцето да почине.

„ Ако приказваме за човешки живот, идващите 100 години ще бъдат забавни “, споделя Копарапу.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР