Един ден преди Успение Богородично се представя традицията по замесването

...
Един ден преди Успение Богородично се представя традицията по замесването
Коментари Харесай

Празник Панагия започна в Кюстендил

Един ден преди Успение Богородично се показва традицията по замесването на Богородичния самун

Традиционно в средата на август, когато църквата уважава Успението на Богородица, Кюстендил отбелязва празника Панагия - Въздигане на хляба. По този мотив общинският отдел "Култура и духовно развиване " в Кюстендил провежда през днешния ден ритуално въвличане на Богородичен самун. Събитието е част от културния конгрес "Панагия ", който ще се състои и на следващия ден. Обредните пити бяха забъркани в църквата "Св. Иван Рилски " в кюстендилското село Пиперков чифлик, съобщи Българска телеграфна агенция.

Един ден преди Успение Богородично се показва традицията по замесването на Богородичния самун и изпичането му в подница. Самото деяние към хляба прилича черковното свещенодействие. Освещава се житото, предметите, свързани със замесването, са изпълнени със сакралност. "Жената-майка " учи и предава тайнството на най-личните девойки, описаха уредниците.

Утре, на църковния празник Успение Богородично, в градинката пред Обредния дом в Кюстендил ще се състои обичайно ревю на обредни хлябове. В 12:00 часа ще бъде отслужен водосвет за здраве и благополучие, а празникът ще продължи с стратегия и етнографско показване на културното завещание.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР