Един ден остава до момента, в който кандидатът за премиер

...
Един ден остава до момента, в който кандидатът за премиер
Коментари Харесай

Ден преди връщането на мандата - какви са нагласите за кабинета Габриел?

Един ден остава досега, в който претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел би трябвало да върне изпълнен мандата за кабинет на президента Румен Радев и да показа състава на предлаганото от нея държавно управление.

Сред имената на министри се чака да има специалисти от Движение за права и свободи и " ИТН ", които обявиха поддръжка за експертния кабинет на Габриел.

Какви са политическите настройки към този миг вижте във включването на Милена Кирова.

В " Денят стартира с Георги Любенов " Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС разяснява, че диалозите за състава на проектокабинета, ръководен от Мария Габриел, не престават. Тя дефинира причините, с които ПП-ДБ чакат поддръжка от ГЕРБ-СДС за държавно управление с втория мандат като безсмислени.

" Ние вършим срещите в Народното събрание, госпожа Габриел се среща в Народното събрание с всички, намерено. Първата стъпка - предложихме стратегия, тя предложи стратегия, нашата група я утвърди. Втора стъпка, направи среща с всички, започнаха да приказват по конструкция. Сега приказват и по състав. Надявам се на разсъдък и този кабинет да бъде подсилен, тъй като шансът с останалите е доста, доста по-малък.

Те (ПП-ДБ) не виждат нито един заслужен човек от ГЕРБ, нито един - нула, който да може да бъде член на кабинета, а в това време чакат 69 депутати, тези недостойни хора, да поддържат техен кабинет. Това, извинявайте, съгласно мен е безусловно безсмислено ", сподели Захариева.

Според Владислав Панев самите ГЕРБ-СДС не желаят кабинет с 5 гласа пристигнали от някъде, тъй като той би бил неустойчив.

" Ние няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ с министър председател излъчен от тях, тъй че нещата отиват явно към втори мандат, защото явно за първия 5 гласа не стигат и аз съм уверен, че те няма да бъдат открити. Освен това аз не считам че самите ГЕРБ желаят да излъчат кабинет с 5 гласа, появили се от немай къде, защото това би била извънредно срамна история и неустойчив кабинет, чийто живот ще бъде доста къс. Логиката на политиката сега, изключително от последната седмица е, че събитията са радикално изменени. Това, което беше преди 10 дни, към този момент не е същото. Затова има потребност от държавно управление с втория мандат и напълно разумно е ГЕРБ да ни поддържа за втория мандат, тъй като имаме към този момент доста по-големи цели от просто премахване на Гешев, имаме потребност от цялостна промяна на публичния живот ", сподели Владислав Панев.

Пред БНР Лена Бориславова от " Продължаваме промяната " разяснява, че не можем да си позволим шести избори.

" Не можем да отидем отново на избори, по тази причина тази политическа мощ, този министър председател, излъчен от политическа мощ, който би трябвало да откри салдото, да поведе България в тази комплицирана обстановка напред, би трябвало да е лице, на което имаме цялостно доверие, че сега, в който дилемите и промените стартират да се подменят, той ще е подготвен да подаде оставка и да каже: " Аз няма да съм част от един циничен модел ", съобщи тя.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия разяснява пред БНР, че няма по какъв начин партиите да си скъсат стратегиите, с цел да създадат държавно управление с първия мандат.

" Даже и това да стане - от другите партии някой да не влезе да гласоподава или да е вътре, само че да не гласоподава в пленарна зала - нали това ще стане пред очите на целия български народ. И в случай че това стане - тогава такива обособени депутати или партии ще бъдат демаскирани, а и второ, ви подсигурявам, че такова държавно управление с такива нелепи хитрости пред очите на целия български народ, ви подсигурявам, че такова държавно управление няма да може да изкара дълго. Така че по-добре да не става по този начин, по-добре да стане по Конституцията и законите на страната, да стане на основата на колегиални договаряния към национални цели на България ", съобщи Румен Гечев.

Утре в 15 часа Мария Габриел ще връчи досието на президента - тогава ще разберем и предлагането за поименен състав на Министерски съвет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР