Един чужденец в капана на българската бюрокрация. Естонец не може

...
Един чужденец в капана на българската бюрокрация. Естонец не може
Коментари Харесай

Абсурд: Естонец 4-ти месец не може да напусне България заради забавен резултат от кръвна проба

Един чужденец в клопката на българската администрация. Естонец не може да напусне страната, защото към този момент четвърти месец чака резултат от кръвна проба, с която желае да потвърди на българския съд, че не е употребявал опиати и не е карал дрогиран. Оказва се, че индивидът е уволнен от работата си в Естония, тъй като следващ месец не може да отговори на работодателя си по кое време ще успее да се прибере.

" Мислех, че ще остана в България две седмици ".

И шефът му в Естония мислил същото. Първото посещаване на Маргус Тикк в Бълария се оказва смут до безкрайност. Началото е на 16 май, когато го стопира полиция.

" Решиха, че ще ми създадат тест за алкохол и опиати. Знаех, че нищо не съм употребявал, тъй че го направих. Тестът за алкохол сподели нула, само че излезе, че съм употребявал кокаин. А аз в никакъв случай през живота си, на 54 години съм - в никакъв случай не съм употребявал никакви опиати. Не съм опитвал даже. Убеден съм, че резултатът може да бъде единствено негативен. Някои хора ми споделиха, че може някъде нещо да са ми сипали. В София пих газирана напитка. И на бензиностанцията си купих кафе. Но в случай че там вместо захар дават кокаин - не знам ".

Като кафе без захар - възприятието му за комизъм е горичво. Защото откакто вижда какво демонстрира пробата за опиати желае от служителите на реда по-прецизен тест - кръвен.

" Полицаите ми споделиха да се откажа от кръвния тест, споделиха ми: " Приемете наказването, кажете, че сте го направил, ще ви дадат условна присъда и можете да се приберете. " Но по какъв начин да се примиря? Аз съм почтен ", споделя естонецът пред Българска национална телевизия.

Употребявал или не - към момента няма по какъв начин да знаем. Защото 3 месеца по-късно епруветката с кръвта му чака на опашка в една от дребното лаборатории, които страната е одобрила за тези проучвания. И на всички места се чака месеци.

" Постъпващите проби на водачи на МПС за експертно проучване неведнъж надвишават потенциала на профилираните лаборатории на Военномедицинска академия ", оповестяват в изказване от лечебното заведение.

А през това време прокуратурата му не разрешава да напуща страната.

" Когато ми споделиха, че резултатът ще е подготвен до месец, си помислих: Как ще пребивавам по този начин? Как е допустимо да лишава толкоз време резултат от лаборатория? След месец звъннах в прокуратурата, с цел да попитам - може пък делото да е завършило и да не са ми споделили. Не... споделиха ми, че това ще отнеме 2-3 месеца. Не знам по какъв начин ще пребивавам - не мога да работя, в банката нямам милиони. Минаха три месеца, отново звъннах. Отговорът беше: У нас е по този начин, нужно е време ".

Дори естонските медии стартират да задават въпроса: " Кой ще помогне? Естонец попадна в капан в България. " Докато тече следствието прокуратурата в Бургас, която му повдига обвиняване, споделя, че има късмет да излезе от България. Но би трябвало особено позволение.

" Такова позволение от негова страна не е поискано от наблюдаващия прокурор, нито от неговия бранител, какъвто, несъмнено, му е обезпечен, тъй като приказваме за непознат жител ", сподели Керка Дюлгерска, прокурор от Районна прокуратура - Бургас.
Осигурен му е длъжностен юрист. Който нито един път не му е вдигнал телефона.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР