Един човек загива на всеки 5 секунди в резултат на

...
Един човек загива на всеки 5 секунди в резултат на
Коментари Харесай

Един загива на всеки 5 секунди от усложнения при диабет |

Един човек умира на всеки 5 секунди вследствие на затруднение при диабет, демонстрира статистиката за едно от най-разпространените болести. На Световния ден за битка с диабета, 14 ноември, е отдадена осведомителната акция „ Стъпка по стъпка за здраве “, проведена от и Мерк България.

14 ноември се отбелязва от 30 години. На тази дата е роден сър Фредерик Бантинг, основателят на инсулина. Световният ден на диабета е най-голямата международна осведомителна акция, която доближава до световна публика от 1 милиарда души в 160 страни, като знак за единение на Световната диабетна федерация. Мотото на световната акция за 2021 година – 2023 година е „ Достъпни грижи за диабета - по кое време в случай че не в този момент “.

Актуалната статистика на болестта демонстрира, че 537 милиона възрастни по света страдат от захарен диабет. Прогнозата за 2030 година е броят да нарасне до 643 милиона души, а до 2045 година засегнатите от болестта да доближат 783 милиона или повече от 12 % от популацията на Земята.

• 1 от 10 (10.5%) възрастни страда от диабет.
• 4 от 5 (81%) души с диабет живеят в страни с ниски или междинни приходи.
• 44.7% от възрастните хора с диабет (240 милиона души) не са диагностицирани.
• 6.7 млн. смъртни случаи през 2021 са вследствие на диабет и неговите затруднения - 1 гибел на всеки 5 секунди.
• 541 млн. възрастни страдат от нарушен глюкозен толеранс, което ги слага във висок риск от захарен диабет вид 2.

В отговор на тези тревожни данни Мерк България дружно с Портал на пациента започват осведомителна акция „ Стъпка по стъпка за здраве “, отдадена на битката с предиабета и диабета. Кампанията ще концентрира напъните си върху повече осведоменост за предиабетните положения и смяната в стила на живот на всеки един от нас.

Около половин милион българи са с диагноза захарен диабет, над 200 хиляди - с предиабет. Много хора живеят с предиабет и диабет, без да знаят и да подозират за положението си. Тези болести потвърдено повреждат сърдечно-съдовата и нервната система, бъбреците и очите, даже зъбите, и утежняват качеството на живот.

По данни на СЗО близо 4.3 млн. българи са с наднормено тегло - един от главните фактори за отключване на диабет вид 2, сърдечносъдови, онкологични болести и други Затлъстяването и диабета са измежду рисковите фактори за по-тежко протичане, хоспитализация и даже гибел, на пациенти с COVID-19-инфекция.

Навременното разкриване и лекуване на предиабета води до закъснение или даже преустановяване на прогресията му до диабет вид 2. За последните няколко десетилетия се следи наклонност към увеличение на разпространяването на предиабет в Европейски Съюз. Той е избран като рисков фактор за развиване на клинично проявен диабет вид 2.

Обезпокоително е, че половината от хората с предиабет развиват диабет вид 2 в границите на пет години, и до 70 % от тях - през живота си. Според данните на Международната Диабетна Федерация една трета от хората с предиабет са на възраст 20–39 години – те ще живеят в продължение на доста години с нараснал риск от развиване на захарен диабет вид 2.

Информационната акция „ Стъпка по стъпка за здраве “ ще обърне внимание и на наднорменото тегло, затлъстяването и метаболитния синдром – директно свързани с развиването на предиабет и захарен диабет вид 2.

Наднорменото тегло и затлъстяването засягат от ден на ден хора в последните години, включително деца и подрастващи. Неправилното хранене и неналичието на придвижване са едни от главните аргументи за това. Качествената смяна в метода на живот може да докара до продължително усъвършенстване на здравето и да предотврати развиването на инсулинова устойчивост, захарен диабет и сърдечно-съдови затруднения.

Метаболитният синдром е международен проблем и визира огромен брой хора, рискът нараства с възрастта и наднорменото тегло. Голяма част от проучванията сочат, че заболеваемостта в Съединени американски щати и Европа е при повече от 25% от популацията. Над 65% от смъртността, в това число и в България, е в резултат на сърдечно-съдови болести, които са част от метаболитния синдром.

Навременното разкриване и лекуване на предиабет води до закъснение или даже преустановяване на прогресията му до диабет.

Промяната в метода на живот е най-хубавата предварителна защита. Хората, които съумяват да понижат телесното си тегло с 5% до 7% посредством интензивна смяна в метода на живот, имат 58% по-малък риск от развиване на захарен диабет вид 2.

За тези пациенти, които не съумяват да се оправят с смяна в метода на живот са планувани фармакологични лечения.

Информационната акция „ Стъпка по стъпка за здраве “, отдадена на битката с предиабета и диабета ще концентрира старания през цялата 2022 година върху смяната в метода на живот и по-добра диагностика при рисковите групи, фактори които сполучливо могат да предотвратят или да забавят развиването на захарен диабет вид 2.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР