Един човек е загинал, а над сто души все още

...
Един човек е загинал, а над сто души все още
Коментари Харесай

Протести в Куба: Интернетът още е спрян, 36-годишен мъж е убит

Един човек е умрял, а над 100 души към момента са били арестувани в Куба към вчерашна дата. Мобилният интернет остава пресечен два дни след антиправителствените демонстрации. Критикувани от Съединени американски щати, кубинските управляващи обаче отхвърлят в страната да има " обществена детонация ", съобщи Франс прес. 36-годишният мъж умря, до момента в който участваше в понеделник в митинг в Ла Гуинера - предградие на столицата Хавана, където се стигна до конфликти сред стачкуващи и полицията. Вътрешното министерство изрази " страдание за тази гибел ". Има и ранени при конфликтите, съобщи Българска телеграфна агенция.

" На 11 юли в Куба нямаше обществена детонация, нямаше поради волята на нашия народ и поддръжката на нашия народ за Революцията и за неговото държавно управление ", съобщи на конференция външният министър Бруно Родригес. Това бяха " вълнения в прекомерно стеснен мащаб ", означи той и увери, че " страната е в безусловно обикновено положение ". Също като президента Мигел Диас-Канел, приказвал по-рано, Родригес упрекна Вашингтон, че със санкционната си политика и посредством акция в интернет е провокирал невижданите демонстрации в неделя в близо 40 градове и села, съпроводени с крясъци " Гладни сме ", " Свобода " и " Долу диктатурата ".

Според протестното придвижване " Сан Исидро " във вторник близо 130 души към момента са били арестувани или оповестени за изчезнали. Сред тях са и трима от най-видните дисиденти в Куба, заяви мадридският в. А Бе Се. Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес прикани през вчерашния ден кубинските управляващи неотложно да освободят Камила Акоста - кубинска журналистка от А Бе Се, арестувана в Хавана, до момента в който отразявала гражданските митинги. Премиерът на Испания Педро Санчес прикани кубинските управляващи да зачитат правото на жителите на страната " свободно да излизат на демонстрации ".

Вчера в Хавана очевидно цареше успокоение, към момента при засилено наличие на служители на реда, военни и цивилни сътрудници. Достъпът до интернет, който е значим фактор за митингите, обаче остава блокиран. Специализираният център за мониторинг " Нетблокс " заяви за разстройства в главните обществени мрежи и платформи за връзка като УотсАп и Facebook. Вашингтон прикани бързо да бъдат възобновени " всички средства за връзка онлайн и офлайн ", само че предизвести, че няма да одобри кубинци, пробвали се да избягат по море от своята обхваната от рецесия страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР