Един час. Толкова ще отнемат всички преводи, които потребители и

...
Един час. Толкова ще отнемат всички преводи, които потребители и
Коментари Харесай

От февруари банковите преводи ще стават по-бързо

Един час. Толкова ще лишават всички преводи, които консуматори и компании вършат между тях през българските банки от февруари. В момента за толкоз бърз превод се заплаща в допълнение като това коства повече на компаниите.

От Българска народна банка твърдят, че банките повече няма да имат съображение в допълнение да таксуват бързите преводи, оповестява.

В момента разплащанията стават три пъти на ден през системата БИСЕРА и в случай че са преведени в следобеден час, да вземем за пример, може да дойдат едвам на идващия ден. За осъществяване на неотложен превод е системата RINGS, използването на която се заплаща в допълнение.

С измененията преводите ще стават през Единната зона за заплащания в евро (SEPA). На процедура платежните нареждания ще се извършват 24 часа в денонощието през всички календарни дни на годината.

Засега заплащанията към бюджета са изключени от нововъведението. Там левовите преводи ще преминат в SEPA на по-късен стадий.

Въпреки това облекчение банковият превод ще коства пари както и сега. Тегленето и внасянето на пари на каса в банковите офиси по традиция е в пъти по-скъпо от онлайн банкирането.

От началото на годината в допълнение редица банки още веднъж усилиха събираните от тях такси. По данни на Българска народна банка тегленето на пари от банкомат на банката, от която е издадена картата, приблизително коства 25 ст., а от непозната банка - 1.15 лева Когато това се прави на гише услугата коства приблизително за пазара 2.81 лева или 0.41% от теглената сума като минимално се заплащат 3.50 лева

По данни на Българска народна банка за 11-те месеца на изтеклата година банките са получили чист приход от такси и комисиони за 1.12 милиарда лева, а за цялата 2020 година по тази линия са пристигнали 1.04 милиарда лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР