Един атом азот, три атома водород - амонякът за мнозина

...
Един атом азот, три атома водород - амонякът за мнозина
Коментари Харесай

Амонякът – горивото на бъдещето

Един атом азот, три атома водород - амонякът за мнозина е евентуално гориво на бъдещето, което може освен да способства за разрешаване на енергийните проблеми на човечеството, само че и за опазването на климата.

Амонякът като гориво има доста преимущества, само че и някои дефекти, които към този момент попречват необятно му потребление, написа Българска телеграфна агенция.

С енергийна компактност от 12,7 мегаджаула на литър (MJ/L) той може да създаде доста повече сила от чистия водород, чиято енергийна компактност е 8,5 мегаджаула на литър. Съхранението му в течна форма е доста по-лесно - за тази цел е належащо да се поддържат " едвам " минус 33 градуса по Целзий, до момента в който за втечнения водород нужната криогенна температура е минус 253 градуса по Целзий.

Удобен е за превозване, може да се създава от екологично чисти източници (макар че към този момент наличните технологии към момента водят до обособяване на обилни количества въглероден диоксид), а при горенето му се отделят единствено азот и вода, без каквото и да било излъчвания на въглеродни или други газове, свързани с изменението на климата.

Производството на амоняк е относително на ниска цена и във всички промишлено развити страни за него има построена необятна инфраструктура - от близо век това съединяване се употребява в земеделието, за почистващи препарати, в хладилната техника и доста други сфери, като в света годишно се създават близо 180 млн. метрични тона, а 120 пристанища за съоръжени с терминали за товарене и разтоварване.

Може да се каже, че амонякът към този момент един път е избавил света. Преди век внезапното увеличение на популацията принуждава фермерите да отглеждат насажденията си по-бързо, в сравнение с почвите могат да ги изхранват. В Южна Америка депата от гуано и естествени нитрати, употребявани като торове, се изчерпват.

В случай, който към момента може би е най-големият световен проблем, позволен от химията, Фриц Хабер и Карл Бош създават развой, който употребява водород и азот от въздуха за приемане на амоняк, който фермерите стартират да използват вместо естествените торове. Процесът Хабер-Бош към момента се употребява за приемане на съвсем всичкия амоняк в света, както и за негови производни като уреа и амониев нитрат.

Съединението обаче е токсично и е със мощно корозивни свойства, а присъщата остра неприятна миризма издава отдалеко наличието му.

Той е доста по-трудно запалителен, което е както негово преимущество, по този начин и минус при опитите да бъде употребен за задвижване на мотори с вътрешно горене.

В голям брой страни се създават планове в опит да се употребява амонякът като безвъглеродно гориво - за генериране на сила, при самостоятелни уреди, несвързани с електрическите мрежи, при мотори с вътрешно горене и други технологии. Освен това се чака и до амоняка да се прибягва все по-често със засиленото потребление на водородни технологии, защото с трите си водородни атома той е добър " притежател " на водород и улеснява съхранението и превозването на този " зелен " газ.

За потреблението на амоняк при мотори с вътрешно горене спънки са по-високата температура, нужна за възпламеняването му, бавната скорост на горене и ниската кинетика на химичната реакция. За превъзмогване на тези трудности сега се търсят решения, които да сведат до най-малко въздействието им и да подобрят представянето на съединението като гориво за обичайния вид мотори, като съгласно специалисти нужните за това модификации за относително дребни.

Друг път, по който се върви, е потреблението на амоняка като източник на сила за горивни кафези - японският софтуерен колос " Фуджицу " (Fujitsu) да вземем за пример се надява, че по този метод ще може да зарежда центрове за данни. През април компанията подписа партньорство с исландския стартъп " Атмония " (Atmonia) в опит да подкрепи напъните за създаване на по-чист развой за приемане на амоняк.

В началото на август НАСА разгласи поддръжката си за петгодишен план, при който Университетът на Централна Флорида ще проучва, тества и работи по потреблението на амоняк като стабилно гориво за самолети.

Япония е измежду първите, който се обръщат към амоняка като перспективно гориво на бъдещето, започвайки с потреблението му като корабно гориво. Очаква се излъчванията на парникови газове да бъдат доста понижени посредством потребление на амоняк като гориво за кораби, съобщи мореходната и логистична компания Ен Уай Кей (NYK).

Миналата година Ен Уай Кей и производителят на тежки машини " Ай Ейч Ай пауър систъмс " (IHI Power Systems - IPS) започнаха самодейност за инсталиране на създаден в страната мотор, работещ с амоняк, на плавателни съдове. Предстои влекачът " Сакигаке ", който по принцип се задвижва от полутечен природен газ, да бъде преоборудван, с цел да употребява амоняк като гориво от 2024 година

Токио не пести старания и на интернационалната дипломатическа цена. През юли министрите на енергетиката страните от така наречен Четворка (Япония, Съединени американски щати, Австралия и Индия) се споразумяха да насърчат потреблението на амоняк и други чисти горива.

В миг, когато нашествието на Русия в Украйна сътвори неустойчивост на интернационалните енергийни пазари, те се договориха да работят дружно за създаването на технологии за чиста сила от последващо потомство, в това число потреблението на амоняк.

Японският министър на промишлеността Хагиуда Коичи съобщи, че Япония има намерение да играе водеща роля в основаването на вериги за доставка на амоняк и изрази вяра да насърчи съдействието сред четирите страни за основаване на вериги за доставки.

През май министри от Групата на седемте индустриални стопански системи (Г-7) дефинираха в взаимно изказване, оповестено след срещата им в Германия, амоняка като гориво, което ще отговори на нуждата от декарбонизация и енергийна сигурност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР