Еди Рама е на власт от 2013 г., но сега

...
Еди Рама е на власт от 2013 г., но сега
Коментари Харесай

Десетки хиляди протестират в Албания, сравниха премиера Еди Рама с Енвер Ходжа

Еди Рама е на власт от 2013 година, само че в този момент предстоят избори и опозицията разбуни духовете 

Десетки хиляди стачкуваха в Тирана с искане за оставката на премиера Еди Рама в протест, воден (от разстояние) от поставения под домакински арест Сали Бериша - някогашния президент и министър председател, глобен от Съединените щати и Англия и върнал си контрола над албанската съпротива.

След послание на Бериша по видеовръзка се стигна и до конфликти с полицията. Коктейли " Молотов " и камъни бяха хвърляни по постройката на държавното управление в центъра. Съборена бе и ограда към нея, а стачкуващи упрекваха държавни чиновници в присъединяване в проведена престъпност и корупция, предадоха албански публицисти и " Ройтерс ".

Според Albanian Daily News са унищожени цветята пред постройката. Демократическата партия, от която Бериша в началото бе изпъден, упреква Рама в корупция - подбуда за емигрирането на хиляди младежи съгласно съперниците на властта.

Подбраната дата за митинга бе 33-годишнината от свалянето на 12-метровата скулптура на диктатора Енвер Ходжа в Тирана.

Протестът в същото време се провежда, до момента в който наближават идващите парламентарни избори - най-късно напролет на 2025 година От октомври опозиционни депутати постоянно прекъсват парламентарните съвещания с обвиняване към ръководещите социалисти, че отхвърлят да образуват комисии за следствие на случаи на корупция, засягащи Рама и други високопоставени фрагменти.

Същевременно не цялата съпротива се включи. Демократическата партия е разделена; част от членовете ѝ упрекват Бериша, че узурпирал властта и употребява митингите единствено за персонална полза.Самият Бериша, разследван за корупция сред 2005-2013 година ЛИНК, е под домакински арест, само че упорства, че зад правосъдните му несгоди има политически претекстове. " Еди Рама, сходно на другия деспот (Ходжа - бел. ред.), е концентрирал цялата власт в ръцете си и желае Албания без съпротива ", сподели Бериша той по видеовръзка.

За хипотетична корупция го глобиха и Съединени американски щати (2021 г.) и Англия (2022-ра).

Еди Рама е на власт от 2013 година и изборните неуспехи мощно засегнаха, а след това и разделиха Демократическата партия.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР