Ед Дуайт е истински съвременен ренесансов човек. На 90-годишна възраст,

...
Ед Дуайт е истински съвременен ренесансов човек. На 90-годишна възраст,
Коментари Харесай

60 години по късно: Ед Дуайт, първият чернокож, обучен за астронавт, достигна Космоса

Ед Дуайт е същински актуален ренесансов човек. На 90-годишна възраст, 8 месеца и 10 дни, той съумя да добави още едно достижение към фамозната си и разнообразна автобиография. Той стигна до Kосмоса, пътувайки със суборбитален галактически транспортен съд New Shepard NS-25 на Blue Origin.

(Във видеото може да научите повече за: Астронавти на НАСА излязоха в открития Космос)

Той изпревари артиста Уилям Шатнър в върха за най-възрастен човек, който в миналото е бил в Космоса.

Ed Dwight, NASA’s First Black Astronaut, Finally Just Reached Space 60 Years Later
— IFLScience (@IFLScience)
Дуайт е надарен ваятел - с 129 мемориални статуи и над 18 000 произведения в изложба. Завършва с отличие аеронавигационно инженерство и е бил пилот-изпитател, което му носи чин капитан във военновъздушните сили на Съединени американски щати. А уменията и геният му го водят на крачка от това да стане първият негър астронавт на НАСА.

През 1961 година той е първият афроамериканец, който постъпва в Школата за водачи за аерокосмически проучвания - учебното заведение за подготовка на астронавти, от което НАСА избира астронавти. Въпреки това той не е определен и напуща Военновъздушните сили. Гардиън оповестява, че съгласно него " расовата политика го е принудила да напусне НАСА и да се върне в редовия офицерски корпус ".

Мястото му на NS-25 е платено от Space for Humanity - организация с нестопанска цел, която има за цел да разшири достъпа на хората до Kосмоса, като изпраща забавни хора в него, с цел да изпитат резултата. Останалата част от екипажа включваше Мейсън Ейнджъл, Силвен Широн, Кенет Л. Хес, Карол Шалер и Гопи Тотакура.

New Shepard е летял 25 пъти, въпреки и не постоянно с екипаж. Досега 37 души са били изведени оттатък линията на Карман - интернационално приетата (но в действителност произволна) граница на Космоса, ситуирана на 100 км над морското ниво. Това бе първият полет на " Ню Шепърд " с екипаж от август 2022 година насам.

Полетът без екипаж през септември 2022 година претърпя щета на мотора, а по-късно и пожар, което докара до приземяване на флота. Полетите без екипаж бяха обновени през декември предходната година. 

Последният полет продължи съвсем 10 минути, а хората на борда изпитаха няколко минути безтегловност при издигането си.

Спускането им също беше малко трагично. Само два от трите парашута фактически се разгънаха. Макар че коментаторите на изстрелването увериха, че капсулата може да се приземи безвредно единствено с два, това можеше да докара до малко по-трудно кацане, в сравнение с в случай че действаха и трите.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР