ECOWAS призовава за втора извънредна среща на върха за обсъждане на преврата в Нигер

...
Лидерите на Западна Африка ще се срещнат в четвъртък, за
Коментари Харесай

Лидерите на Западна Африка ще се срещнат в четвъртък, за да обсъдят Нигер, след като лидерите на преврата, които завзеха властта там на 26 юли, не дадоха краен срок за възстановяване на сваления президент или да се изправят пред заплахата от военни намеса, казва говорител на регионалния блок.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), която преди това изпрати военни сили в размирни държави-членки и наложи санкции, каза на лидерите на преврата да се оттеглят до неделя. Но лидерите на преврата вместо това затвориха въздушното пространство на Нигер и обещаха да защитават страната.

„Въоръжените сили на Нигер и всички наши сили за отбрана и сигурност, подкрепени от неизменната подкрепа на нашия народ, са готови да защитават целостта на нашата територия“, каза говорител на лидерите на преврата в изявление по националната телевизия.< /p>

Нигер, който няма излаз на море, е повече от два пъти по-голям от Франция и много маршрути на полети в Африка обикновено преминават през въздушното му пространство. Air France спря полетите от и до Уагадугу в Буркина Фасо и Бамако в Мали, които граничат с Нигер, до петък и предупреди, че часовете на някои полети ще се увеличат.

Говорителят на ECOWAS Амос Лунгу каза в понеделник, че блокът ще проведе извънредната среща на върха за Нигер в Абуджа, нигерийската столица, където се намира централата му.

Блокът от 15 държави зае по-твърда позиция по отношение на преврата в Нигер, седмия в региона за три години, отколкото по отношение на предишните.

Ръководителите на отбраната на ECOWAS се споразумяха в петък за възможен военен план за действие, ако задържаният президент Мохамед Базум не бъде освободен и възстановен на поста, въпреки че казаха, че оперативните решения ще бъдат взети от техните държавни глави.

Блокът обаче не е единен. Военните правителства в Мали и Буркина Фасо, и двете членове на ECOWAS, обещаха да се притекат в защита на колегите си в Нигер, ако е необходимо.

И двете страни изпращат делегации в Ниамей, за да покажат своята солидарност, съобщи малийската армия в социалните медии в понеделник, а уебсайтът за проследяване на полети FlightRadar24 показа военен самолет на Буркина Фасо, пристигащ в столицата на Нигер около 12:20 ч. (11: 20 GMT).

Разрив в рамките на ECOWAS и ескалация на противопоставянето с Нигер биха дестабилизирали допълнително един от най-бедните региони в света, който вече е изправен пред криза с глад и въоръжени групи, които са убили хиляди хора и са разселили милиони.

Италианският външен министър Антонио Таяни каза в интервю, публикувано в понеделник, че ECOWAS трябва да удължи срока си за възстановяване на Базум.

„Единственият начин е дипломатическият“, каза Таяни пред вестник La Stampa.

„Правилно е той [Базум] да бъде освободен, но не можем да го направим. Съединените щати са много предпазливи по този въпрос. Немислимо е те да започнат военна намеса в Нигер“, добави Таяни.

На митингите в подкрепа на преврата в Ниамей някои участници представиха ситуацията като патриотична битка на бившата френска колония за запазване на независимостта си в лицето на империалистическата намеса. Някои издигнаха руски знамена и изразиха антифренски настроения.

„Целта на демонстрацията е да покажем на целия свят и на международната общност, че сме на 100% зад [военните]“, каза демонстрантът Амаду Хамаду Мумуни по време на митинг на националния стадион в неделя.

Базум каза в мнение, публикувано миналата седмица, че е бил заложник и призова САЩ и международната общност да възстановят конституционния ред.

„Налице е доста изключителна позиция на Запада и Африка... да осъдят случващото се“, каза френският министър по европейските въпроси Лорънс Буун в понеделник.

„Надявам се, че ще успеем да възстановим демокрацията и конституцията без кръв и в мир“, каза тя по френския телевизионен канал LCI.

Запасите от уран и петрол на Нигер и ключовата му роля във войната с въоръжени групи в района на Сахел му придават икономическо и стратегическо значение за САЩ, Европа, Китай и Русия.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР