economic.bgРъстът на цените на имотите у нас е на предела

...
economic.bgРъстът на цените на имотите у нас е на предела
Коментари Харесай

Цените на жилищата удариха тавана

economic.bg

Ръстът на цените на парцелите у нас е на лимита си. Предлагането нараства, вследствие на което търсенето към този момент няма чак толкоз огромен превес. Това се отразява и на цената, която купувачите са подготвени да платят.

Все по-пресилени стават упованията на вторичния пазар, където казусът с надценените предложения се усеща най-силно. Например за крайните квартали на София някои предложения се приближават до тези в центъра.

Това сочи разбор на организация за недвижими парцели, представен от economic.bg.

От него излиза наяве, че през третото тримесечие на 2019 година пазарът на парцели е останал спокоен и уравновесен. Скоростта, с която се подписват покупко-продажби обаче се забавя.

През миналите шест месеца на 2019 година покупко-продажбите с парцели в София означават растеж на годишна основа -– вписани са 7 670 покупко-продажби  спрямо 7 119 през същия интервал на предходната година, което е растеж над 7%. При жилищата нарастването е с малко над 4%.

 От началото на годината се следи наклонността за намаляване на ипотеките в цялата страна, като тези данни се удостоверяват и от Агенцията по вписванията. Вписаните ипотеки бележат спад от към 20% по отношение на същия интервал на 2018 година

Според друго изследване,  цените на жилищата на национално равнище забавят темпа си на напредък през 2019 година, като пиковите стойности са достигнати през 2018 г. 

През първото шестмесечие на 2019 година цените на национално равнище се усилват с 6,5% на годишна база, като упованията са темпът на напредък да продължи да се забавя през идващите няколко години.

През третото тримесечие на 2019 година най-засилено е търсенето на двустайни жилища ново строителство в диапазона сред 60 000 и 80 000 евро.

По-слаб е ползата към тристайни жилища, като те са в необятния диапазон сред 90 000 и 150 000 евро. В дъното на класацията остават едностайните и многостайните жилища.

Най-често запитванията са за закупуване на парцели за лично прилагане, по-малък е процентът на искащите да създадат договорка за инвестиция. Все по-често постъпват запитвания от българи, живеещи в чужбина, които имат интерес към покупка  на жилище в България.

Предпочитани региони в София са кварталите Банишора, Зона Б-5, Зона Б-19, Лозенец, Център, Младост 1 и 2. Засилено търсене се следи и в другите елементи на „ Люлин ” заради по-ниските цени там.

Интензивно е търсенето и на първокласни парцели, като купувачите се ориентират към центъра и „ Лозенец ”. Те обаче  са извънредно взискателни към високото качество на средата към парцела и поддръжката на общите пространства.

 Предлагането е най-вече на монолитно строителство, като по-голям % от покупко-продажбите са за парцели ново строителство в стадий на градеж. Значително по-малко са покупко-продажбите с панелни жилища. Цените, на които се подписват покупко-продажби за монолитни двустайни жилища, са в диапазон сред 50 000 - 90 000 евро или 1000 – 1600 евро/кв.м. (като ниския диапазон се отнася за незавършено строителство) според от региона, положението и други основни фактори.

В Пловдив множеството клиенти търсят парцел за лични потребности, като се отбелязва мъртвило при търсенето на жилища за инвестиция.

По-платежоспособните избират дребни първокласни, бутикови кооперации наоколо до центъра на града. Останалата част от клиентите търсят парцели в невисок ценови диапазон, най-вече в стадий на строителство, като упованията им са до 65 000 евро за тристаен и към 40 - 45 000 евро за двустаен апартамент.

Традиционно най-желани остават жилищата в центъра, където цените на кв. м. варират сред 850 - 1600 евро/кв.м., Западен и Смирненски - 750 - 1050 евро/кв.м. Най-много подписани покупко-продажби има в регион Южен, като цените на двустайните жилища са в диапазон сред 645-985 евро/кв.м., а на тристайните към 760 евро/кв.м. В останалите региони на града цените на кв.м. са в порядъка от 650 - 800 евро/кв.м., като в крайнините квартали са сред 480 - 550 евро/кв.м.

При ваканционните парцели максимален брой купувачи са българите, като се следи нарастване на клиентите от Русия. Най-предпочитани са двустайните жилища в диапазона сред 30 000 – 45 000 евро и студията в диапазон сред 15 000 – 20 000 евро. Покупките се финансират главно със лични средства.

Най-желаните местоположения по Черноморието са Свети Влас, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол и Лозенец.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР