economic.bgОграниченията за работа на българи в Швейцария отпадат от 1

...
economic.bgОграниченията за работа на българи в Швейцария отпадат от 1
Коментари Харесай

За българите, които не искат в ЕС: Швейцария сваля ограниченията за работа от 1 юни, ето какви документи ви трябват

economic.bg

Ограниченията за работа на българи в Швейцария отпадат от 1 юни и сънародниците ни ще могат да обитават свободно в страната при изискване, че имат работно място. Това стана допустимо, откакто държавното управление на Швейцария одобри на 15 май решение за анулация на квотите за престояване на жители от България и Румъния, написа.

С това се трансформира регламентът за осъществяването на Споразумението за свободно придвижване на хора сред Швейцария и Европейски Съюз, припомнят от Министерство на труда и обществената политика.

От 1 юни българските жители няма да се нуждаят от позволение, с цел да стартират работа в Швейцария. При претовареност с дълготрайност до 3 месеца сънародниците ни не би трябвало да аплайват за приемане на разрешениеза престояване. Необходимо е обаче да бъдат регистрирани от своя шеф по електронен път.

При започване наработа за повече от 3 месеца в една календарна година работникът/служителят следва да получи позволение за престояване против показване на своя трудов контракт. Документът е годен за цялата територия на Швейцария и дава право на промяна на специалността или работното място. За да го получат, българските жители следва да създадат адресна регистрация в общината по местоживеене и да заявят приемане на позволение за престояване. За задачата следва да показват персонални документи (лична карта или паспорт) и писмен трудов контракт с шеф. Това би трябвало да се случи до 14 дни след идването в Швейцария и преди заемането на работното място.

Разрешенията садва типа: за краткосрочно престояване (категория „ L “ при контракти за работамежду 3 месеца и една година (364 дни) и за дълготрайно престояване (категория „ В “ при показване на контракт за работа за период по-дълъг от година или при неопределен договор), което е годно до 5 години.

Командированите служащи могат да обитават в Швейцария до 90 дни за една календарна година без позволение за престояване. Въпреки това имат задължението за регистрация. При командироване за повече от 90 дни важат други правила, които са избрани отвън рамките на Споразумението с Европейски Съюз за свободно придвижване.

Българските жители, които желаят да работят в Швейцария като независимо заети, е належащо до 14 дни след идването си в страната да създадат адресна регистрация в общината по местоживеене и да заявят приемане на позволение за престояване за осъществяване на независима активност в способените служби повъпросите на заетостта и трудовата миграция в съответния кантон. За задачата следва да носят персонални документи (лична карта или паспорт) и да могат да потвърдят пред тези служби, че дейно ще упражняват независима претовареност в Швейцария (например доказателства за съществуване на начален капитал, регистрация в търговскиярегистър и др.). Самостоятелна претовареност се реализира единствено след приемане на позволение, което е с 5-годишна годност.

По последни данни на миграционните служби към края на март тази година в страната обитават към 11 400 български жители.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР