ЕC отделя пари за създаване на нов транспортен коридор от

...
ЕC отделя пари за създаване на нов транспортен коридор от
Коментари Харесай

ЕС заплашва Русия с икономическа блокада

ЕC отделя пари за основаване на нов транспортен кулоар от Централна Азия, заобикаляйки Русия. Новият маршрут се назовава съперник на китайския план „ Един пояс, веднъж “. Брюксел не крие, че тези проекти са ориентирани съответно против Русия. Ще бъде ли допустимо да се приложат?

Европейски Съюз съобщи, че възнамерява да провежда икономическа обсада на Русия посредством основаване на транспортен кулоар от Централна Азия към Европа през Закавказието и Турция. Европа се нуждае от нови търговски пътища към Азия, които не минават през Русия.

Ръководителят на външнополитическата работа на Европейски Съюз Жозеп Борел непосредствено съобщи, че тези проекти са ориентирани против Русия. Европейски Съюз желае да притегли поддръжката на страните от Централна Азия, тъй че Русия да не може да заобиколи глобите. Ако преди централноазиатските страни бяха в дълбока пустота, в този момент те са в центъра на събитията, сподели Борел.

Международните наблюдаващи считат този план за световен портал като европейска опция на китайския план „ Един пояс, веднъж “. Европейците желаят да трансфорат Транскаспийския транспортен кулоар в съвременен, мултимодален и ефикасен маршрут, свързващ Европа през Черно море и Южен Кавказ с Централна Азия за 15 дни. Маршрутът ще минава през Казахстан, Киргизстан или Узбекистан, по-късно до Туркменистан и през Закавказието (Грузия, Армения и Азербайджан) до Турция, а оттова до страните от Европейски Съюз по суша или море.

Европейският съюз ще притегли до 10 милиарда евро вложения за основаване на нов транспортен кулоар. Засега обаче Европейски Съюз е подготвен да отпусне единствено 3 милиарда евро под формата на две кредитни линии от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и Европейската капиталова банка (ЕИБ). Европейска инвестиционна банка към този момент подписа меморандум (необвързващо споразумение) с държавните управления на Казахстан, Киргизстан и Узбекистан за разпределяне на заеми на стойност 1,47 милиарда евро под гаранции от Европейска комисия. По-късно те дават обещание да подпишат меморандум с Казахстан за 1,5 милиарда евро.

Търговските връзки на Русия с Европейски Съюз претърпяха огромни промени през последните две години заради политиката на наказания. Русия интензивно преориентира износа си на Изток, има избухлив растеж на комерсиалния оборот с Китай. И въпреки всичко не може да се каже, че икономическите връзки с Европейски Съюз са изцяло прекратени.

За 11 месеца на предходната година камионите са превозили 4,8 милиона тона на стойност 35,3 милиарда евро сред Русия и Европейски Съюз. Приблизително същото количество товари са превозени с железопътния превоз - 4,9 млн. тона на стойност 3,3 милиарда евро.

„ Русия продължава да изнася енергийни запаси за страни от Европейски Съюз, които не са обект на ограничавания, да вземем за пример ВПГ и други типове горива, само че в доста по-малки количества. Например, делът на доставките на съветски нефт във вноса на Европейски Съюз падна до 2%, на газа до 13%, а на въглищата до нула. Износът на метали от Русия за страните от Европейски Съюз е намалял на половина, само че продължава, като в някои от категориите му даже има растеж, да вземем за пример при чугуна. Русия също продължава да доставя хранителни артикули, като морски блага, както и торове. При торовете до края на 2023 година даже би трябвало да има нарастване на размерите на износа с към 7–10% “, отбелязва Владимир Чернов, анализатор.

Европейски Съюз продължава да изнася за Русия селскостопанско и индустриално съоръжение, медикаменти, домашен уреди, разнообразни помпи, асансьори, съоръжение за подготвяне на храни и питиета, центрофуги, пожарогасители и други.

„ Огромно количество артикули се изпращат от Европейски Съюз за Русия като успореден импорт. Вероятно по тази причина Европейската комисия реши да сътвори транспортен кулоар, заобикалящ Русия, с цел да може по-лесно да се следи спазването на режима на наказания “, счита Чернов.

Освен това новите логистични коридори от Централна Азия към Европа ще усилят размера на търговията със страни от тези райони без риск от спиране на доставките, прибавя специалистът.



„ Икономическата обсада на Русия от страна на Европа е просто прикритие за личните ѝ неточности, които ѝ е мъчно да признае. Европа схваща, че ден след ден губи позицията си в световната стопанска система, в това число контрола върху потока от артикули. Китай създава своя план „ Един пояс, веднъж “ от доста години, а Русия, участваща в китайския план, развива Северния морски път. Докато европейските пристанища са изгубили огромен размер контейнерен оборот през последните две години: балтийските пристанища - от 17 на 35%, Финландия - към 12%, Холандия - 9%, Германия - 8%. Инициативата на Европа наподобява по-скоро като опит за възобновяване на изгубени позиции “, споделя Екатерина Новикова, доцент от катедрата по икономическа доктрина на Руския стопански университет “Плеханов.

Този план, несъмнено, има както явни дефекти, по този начин и някои преимущества. „ Мултимодалният маршрут даже може да бъде по-изгоден, тъй като морският превоз е по-евтин от сухопътния, само че времето за товарене и разтоварване ще се усили. Въпреки това, според от това коя европейска страна ще бъде крайната точка на доставка, подобен маршрут ще бъде по-изгоден и комфортен. Например ще бъде по-близо до Испания от Турция за доставка на артикули по море, а до страните от Източна Европа, Балтика и Скандинавия по суша “, споделя Чернов.

Цената на осъществяването на плана може да се усили няколко пъти. Продължителността на плана също ще бъде много дълга и може да се усили на процедура заради големия брой участници. „ Този план може да засегне повече от пет страни, тъй че основаването на такава инфраструктура може да отнеме повече от пет години “, сподели анализаторът.

И несъмнено, маршрутът, който заобикаля Русия, ще бъде по-дълъг и по-скъп.

„ Като цяло е най-изгодно да се прокарват логистични направления по най-краткия маршрут, с цел да се понижи разходът на гориво и вследствие на това разноските за доставка. Следователно, когато геополитическото напрежение сред Русия и страните от Европейски Съюз спадне и външният напън стартира да отслабва, транспортните компании сигурно ще се върнат към логистиката през Русия “, споделя Владимир Чернов.

Но за Турция и страните от Централна Азия спирането на комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Русия явно е от изгода. Те подписаха стратегически съглашения с Русия и към този момент са изцяло подготвени да си сътрудничат с Европейски Съюз. „ За Турция и страните от Централна Азия актуалната обстановка е добра опция за приемане на спомагателни вложения, в това число от Европа “, счита Новикова.

„ Освен това утежняването на обстановката към Червено море прави Европа подвластна от Китай и Русия: бизнесът умее да брои парите и му е мъчно да изясни за какво би трябвало да губи пари при превозването на продуктите си през крайбрежията на Южна Африка и да не употребява Северния морски път. Европа губи всичко и построяването на нови направления няма да избави обстановката “, заключава събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР