Е. Ташева: Депозитната система за отпадъци е по-добра от разделното ...

Е. Ташева: Депозитната система за отпадъци е по-добра от разделното

Е. Ташева: Депозитната система за отпадъци е по-добра от разделното събиране

Е. Ташева: Депозитната система за боклуци е по-добра от разделното събиране Финансовият ангажимент за тази система ще бъде при производителите и комерсиалните обекти, разяснява експертътПрепоръчай (0)

Депозирането на употребявани опаковки в комерсиалните обекти против възобновяване на парите за опаковката ще работи доста по-добре от сегашната система за преработване и разделно събиране на боклуци и ще помогне за спестяването на средства и за по-чиста околна среда. Това разяснява пред Bloomberg TV Bulgaria Евгения Ташева от екологичното съдружие "За Земята ".

Депозитната система за боклуци под формата на вендинг машини за пластмасови и стъклени опаковки може да бъде въведена в България от идната година съгласно изказване на министъра на околната среда Борислав Сандов. По думите му са планувани промени в законите за отпадъците, с цел да отпаднат пречките пред дребните компании, които желаят да се включат в бранша на кръговата стопанска система.

Според Ташева тази концепция носи изгода на всички участници в процеса.

„ Финансовият ангажимент за тази система ще бъде при производителите и комерсиалните обекти. Това значи, че общините единствено ще завоюват от този развой, тъй като огромно количество от тези опаковки изтича и не стига до мястото за преработване. Много постоянно те попадат в смесения битов боклук, има и нерагламентирано замърсяване на зелени площи. Общините харчат доста средства за разчистване на тези площи и за култивиране на общите боклуци. С въвеждането на новата система те ще спестят доста пари, които ще могат да се употребяват за публично потребни дела “, изясни гостът.

Според Ташева с цел да бъде сполучлива тази система в България е доста значимо тя да бъде оптимално налична за потребителите и те да бъдат стимулирани да вземат участие в нея.

Вижте целия коментар във видеото на уеб страницата на Bloomberg TV Bulgaria .

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg