е кмет на община за първи мандат, от 2015 г.

...
е кмет на община за първи мандат, от 2015 г.
Коментари Харесай

Кметът на Ружинци: Никакъв бизнес няма при нас, сега се появи лъч надежда

е кмет на община за първи мандат, от 2015 година насам. Преди това е бил преподавател по история и цивилизация в село Дреновец. От 1999 до избирането му за кмет е бил общински консултант, бил е и ръководител на Общински съвет – Ружинци.
Г-н Александров, с решение на Министерски съвет от края на предходната година общината получава в допълнение 1,4 млн. лв., от които 900 000 за улици в общината и 500 000 за читалището в Дреновец. Кога ще стартира действително работа по обектите и в какво положение са те?
Работата няма да стартира по-рано от началото на лятото. Да не си мисли някой, че това е акция. Напротив, всяка година работим по целите. Просто процедурите са малко по-бавни. Трябва да мине първо бюджета на общината през месец февруари. След това да обявим социална поръчка, да изберем изпълнителите и в случай че няма обжалване, при започване на лятото може да имаме контракти и да стартираме работа. Читалището в село Дреновец е ремонтирано преди повече от 10 година, само че ремонтът е осъществен некачествено. Още същата година, към 2007-ма, стартира да пада мазилката по фасадата. В началото на предишния мандат съумях да закърпя ситуацията, с цел да спра течовете, които скапват стените. Предстои извън постройката да бъде санирана, да огледаме отново покрива, с цел да предотвратим бъдещи вреди и вреди. Площадът начело ще бъде реновиран. Улиците са в трагично положение. Повече от 40 години не са асфалтирани. В предходния мандат с разпореждане на държавното управление успяхме да подновим към 3 км настилка в двете най-големи села - Дреновец и Ружинци. С 300 000 лв. това направихме - закрепихме старите и асфалтирахме отначало сектори, които бяха изцяло разрушени. С тези 900 000 лв. и малко наши средства ще се опитаме да асфалтираме към 10 км улици в съвсем всички обитаеми места.
Имате извоювани европейски инфраструктурни планове за спорт, за паркове и градини, за улици, тротоари и други, на какъв стадий е осъществяването им? Избрани ли са реализатори за тях?
Това е един от дългите процеси, през които минава всяка община. Още през 2016 година подадохме две заявки за два огромни плана. Единият от тях беше за асфалтиране на 7 км сектор от Черно поле до  Ружинци, който е в непоносимо положение, само че не спечелихме нужния брой точки. Другият беше за нова водопроводна мрежа в Бело поле и Ружинци - към 20 км. тръбопровод и разклонения. Имаме избра реализатор. Подали сме искане до Държавна фирма " Земеделие " за предплатено заплащане и щом разреши времето тази пролет, почваме незабавно подмяната. Другият ни план от 2018 година е обвързван с построяването на три нови парка в Дреновец, Бяло поле и Ружинци на стойност 800 000 лв.. Обектът бе приключен на 27-ми декември м.г. и предаден за употреба. В началото на септември започнахме построяването на две спортни площадки в дворовете на учебните заведения в Бяло поле и Ружинци. Обектът през зимата е замразен, тъй като не може да се постави ударопоглъщащата настилка. Бетоновата основа е подготвена, сложени са колоните и мрежата. Когато разреши времето, ще ги довършим. Имаме и план за асфалтиране на близо 3,3 км улици в пет обитаеми места. Щом получим от фонда подписан анекс за по-ниската цена след извършената социална поръчка, ще стартираме работа лятото. Съобразили сме асфалтирането на секторите от постановлението с тези по Програмата за развиване на селските региони, с цел да има съгласуваност и комплектност на избрани улици.
Там, където се асфалтира, водопроводната мрежа заменена ли е?
Там, където се сменя водопровода, ще изчакаме с асфалтирането. На другите места нямаме финансиране. В кв. Чорлево има сектор, в който е положен единствено главен тръбопровод по двете артерии и една вътрешна улица. Ние няма да асфалтираме по 6 метра, а по 3 метра широчина, две коли да се разминават с леко отблъскване.
На спорта наподобява обръщате изключително внимание?
Да, две спортни площадки вършим, фитнес навън, нов физкултурен салон. Поддържаме два спортни комплекса в Дреновец и Ружинци целогодишно. Заради пандемията последните месеци не отваряме залите, които са оборудвани. Провеждат се единствено тренировки на мъжете от ФК " Дреновец ". Клубът взе участие в Трета Северозападна лига, а ФК " Ружинци ", които са участници в регионалната група, стартират тренировки през февруари. Едно момче, което стартира работа при нас, организира тренировки по кикбокс в Дреновец. Предстои да оборудваме залата и за този спорт, нов за нашата община. Иначе най-вече подкрепяме всеобщия спорт, където ще може повече хора да упражняват. Разбира се, и футболните клубове.   
Има ли искащи да спортуват и кой да организира подготовката?
Да. Имаме експерти, които са назначени. Единият е футболист, води си тренировките. В Дреновец има подготовка и на тим девойки, юноши старша възраст и мъже. Имаме треньори - на цивилен, на трудов контракт и на доброволни начала. Опитваме се оптимално да вдигнем равнището на спорта, само че по-важно за нас е да има достъп на децата до спортни уреди когато и да е. Искаме да им създадем условия да спортуват, да не пушат, да не пият алкохол, да не се дрогират. Целта е да ги насочим към по-здравословен метод на живот, пък и всеки да откри своето самопризнание, където би могъл да се развива.
 Инвестициите тази година в Ружинци ще са за над 8 млн. лв. Инвестициите тази година в Ружинци ще са за над 8 млн. лв.
Инвестициите в община Ружинци тази година ще са на стойност над 8 млн. лв.. Следващият вторник в село Бело поле ще бъде отрита нова де...
Запази ли се наклонността всеки четвърти от общината пълновръстен да получава топъл обяд?
Близо три годни и половина получавахме топъл обяд, до 2020 година, когато свърши програмният интервал. Сега сме кандидатствали отново и към този момент имаме 500 индивида, които храним. Миналата година бяха 740. Сега са по-малко хората, които имат право на този тип поддръжка, тъй като минималната пенсия скача и с тези 50 лв. повече, които получиха, се подвигна прихода им. А единствено тези, които са под обществения предел на беднотия, могат да получават топъл обяд. Имаме и към 50 индивида запаси, които при нужда ще получават храна. Това е една огромна отговорност и труд за общинската администрация, които би трябвало да се оправят с огромен размер бумащина. 
Предизвикателството е да управляваш една от най-бедните общини в България, вие по какъв начин се справяте?
С доста труд, с огромна поддръжка от кметовете и кметските наместници, с концепциите на жителите. Често вземам участие с мои средства и труд, с цел да осъществяваме една или друга концепция. Общинската администрация употребява всята опция за кандидатстване. Борим се за всяко място от Бюрото по труда, с цел да назначим хора на работа - за 3, за 6 месеца. С  огромна грижа се отнасяме към нашето население. 
Бюджетът ви е много невисок, малко над 5 млн. лева за 2021-ва. Имате 0 лева дълг, 0 лева просрочия. Как успявате да свършите работа без да задлъжнявате?
 Подготвя се автомагистрала сред Видин и Ружинци за 460 млн. лева Подготвя се автомагистрала сред Видин и Ружинци за 460 млн. лева
Очаква се до края на седмицата да започва процедурата за правата Видин – Монтана, заяви националният представител от ГЕРБ Дилян...
С други ограничения, с ограничавания на разноските, с преценка на всеки разход. Търсим по-ниски цени, не се хвърляме да купуваме най-скъпите и първокласни неща. Старая се да харчим минимално и единствено това, което имаме. Миналата година приходите от локални действия са 51% от заложените, което демонстрира, че би трябвало да се лишим от доста неща. Това, което би могло да изчака да се прави с други средства, да вземем за пример финансови или европейски средства, го оставяме. Много пъти обаче получаваме дарения или помощи, с които довършваме един или различен обект, неплануван в финансовата стратегия. Същевременно, в битката с бедността, недоимъка и безработицата имаме огромната поддръжка на БЧК и на Българската хранителна банка, с които имаме контракт от 1 година Получаваме хранителни артикули, които разпределяме на четири уязвими групи. Опитваме се да притеглим оборотни средства посредством отдаване чартърен или под аренда на земя, здания, парцели.
Освен в общината има ли другаде работа за локалните хора, какъв бизнес има в Ружинци? 
Никакъв бизнес няма освен в Ружинци, а и в региона в близост. Хората няма къде да работят. Лъч вяра се появи със градежа на автомагистралата от Видин до Ботевград, около която има три компании, набиращи служащи. Тези, който има някакъв документ за компетентност или шофьорска категория от С нагоре, ще бъдат наемани. Другите хора се опитваме да ги вкараме в другите стратегии. 118 индивида предходната година бяха по програмата за домашни помощници. 50 индивида - по стратегия за персонална помощ на хора с увреждания, и още 10 индивида - патронажна грижа. Тази стратегия свърши, останаха единствено за персонална помощ към 50 индивида. Обръщаме доста огромно внимание на младежите. По програмата за младежка претовареност те получават опция да работят по няколко часа дневно. Тя не е харесвана доста от сътрудниците кметове, само че аз я употребявам целогодишно. Двама индивида отстранявам да се грижат за това. Така всички младежи минават през работа в общината, при мен като кмет. Всички приключили учебно заведение - приблизително или висше,  навършили пълноправие, работят по 6 месеца в общината. Иначе няма къде да се работи.
След като имате директно наблюдаване, какво съгласно вас младо потомство излиза на трудовия пазар?
Правя оценка от персонални наблюдения. Първо съм бил преподавател до 2015 година, а по-късно като кмет на общината. Част от тогавашните деца са при мен като чиновници или ориентирани от нас към други места. През предходната година в Русенския университет, който има филиал във Видин, приключиха 80 бакалаври, 8 от които от община Ружинци. Всички те работят в общината. Всяка година над 50% от завършващите в по-голямото учебно заведение в  Дреновец да вземем за пример биват признати за студенти и приключват висше обучение. Отстрани наподобява, че пораства едно безхаберно потомство, само че не е по този начин. Този, който има предпочитание да работи и да учи, се развива, уголемява своя мироглед и намира реализацията си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР