е дискусионна програма на Дома на киното, чийто финал за

...
е дискусионна програма на Дома на киното, чийто финал за
Коментари Харесай

Европейско кино за учащи онлайн до края на 2020

е дискусионна стратегия на Дома на киното, чийто край за 2020 година се придвижва в онлайн пространството на новата платформа ФИЛМИРА.
Ученици и студенти имат опция да гледат и проучват с кино специалисти основни произведения на европейското и самостоятелното кино, свободно и онлайн, в изискванията на продължаващи пандемични ограничавания за киносалоните.
Българското кино е показано от документалния филм на Мария Николова „ Луцифер “ за едноименната картина на немския художник Франц декор Щук – едно от най-ценните творби на изкуството, притежавани от българската страна, изложено в Националната изложба. Хумористична анимация, дело на Сотир Гелев, придвижва публиката в ателието на художника, където цар Фердинанд е купил картината.
„ Нежно творение “ е един от най-новите игрални филми на изключителния украински майстор-режисьор Сергей Лозница, копродукция сред Франция, Германия, Холандия и Литва. Историята наблюдава една жена, която получава назад колета, изпратила до брачна половинка си в пандиза. Объркана и обезпокоена, тя взема решение да отиде на посещаване в далечна Русия, а там попада в тежка борба с унижението и насилието, чака я неуместен конфликт с непревземаема цитадела.
 Българският филм Котка в стената с премия в Германия Българският филм " Котка в стената " с премия в Германия
Фестивалът Braunschweig е значимо и следено събитие за немската кино промишленост, телевизионни редактори и преса. Журито на " Финансовит...
„ Маестро: В търсене на последната музика “ е изумителен документален филм на режисьора Александър Валенти, отдаден на Франческо Лоторо, професионален пианист, който обикаля Европа, с цел да търси и записва музика, композирана скрито в лагерите на Втората международна война. С помощта на брачната половинка си и шепа другари, той архивира над 4000 партитури, в това число симфонии, опери, национални песни, църковна музика, както и суинг и циганска музика. От Прага до Краков, от Рим до Париж, това е една същинска конкуренция със забравата, в която всяка нота звучи като предизвикателство към потисника.
„ Граница “ е впечатляващ филм на иранеца Али Абаси, който от десетилетия живее и твори в Дания. Тази история по сюжет на Йон Айвиде Линдквист, Абаси и Изабела Екльоф, получи признанието на журито в конкурсната стратегия „ Особен взор “ в Кан 2018 с премията за най-хубав режисьор. Граничната полицайка Тина е известна с изключителното си подушване. Тя надушва виновността у всеки, който крие нещо. Но когато подозрително изглеждащият Воре минава около нея, качествата ѝ са подложени на тестване. Тина надушва, че Воре крие нещо, само че не може да дефинира какво е то и стартира да усеща, че този мъж я притегля. Развивайки специфична връзка с Воре и разкривайки неговата същинска същина, тя осъзнава и истината за самата себе си. „ Граница “ е същинска провокация, която заслужава зрителското внимание.
Заключителният филм в селекцията на „ Европейско кино за учащи “ 2020, който ще може да бъде забелязан #онлайн, е дебютната творба на родения в Мали режисьор Ладж Ли, който удиви киноспециалистите с „ Клетниците 2019 “. Филмът бе номиниран за интернационален „ Оскар “, за чуждоезичен „ Златен глобус “ и има 19 награди и над 50 номинации от кино конгреси в целия свят. Действието на кино лентата стартира в Монфермей – същото парижко предградие, където се развива част от действието на романа на Виктор Юго за отхвърлените от обществото. Век и половина по-късно, Ли оплита влакна на великия публицист в своя съвременен взор към революцията против една прогнила система
„ ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ ” е самодейност на Арт Фест и Дома на киното, осъществена с поддръжката на Програма „ КУЛТУРА ” на Столична община. Повече информация ще откриете на и във фейсбук страницата на „ София Филм Фест за учащи ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР