е директор на украинския неправителствен аналитичен Център за изследване на

...
е директор на украинския неправителствен аналитичен Център за изследване на
Коментари Харесай

Военен експерт: Русия загуби първата фаза на войната, митът за силата ѝ рухна

е шеф на украинския неправителствен изчерпателен " Център за проучване на армията, конверсията и разоръжаването ". Следва изявление с него, оповестено в украинския информативен уебсайт.

- Как оценявате настоящето положение на съветската войска, хвърлена във войната с Украйна?

- Това ще бъде относителна оценка, а не безспорна. В първия ден на нашествието, 24 февруари, повече от преди средата на деня - като цяло това беше война от трето потомство, характеризирана с тактиката на необятни маневри, обграждане на съперника и продупчване на отбранителните му линии на огромна дълбочина потребление на огромни танкови формирования и самолети. Владимир Путин влезе със остаряла техника и с млади момчета - наборници или военнослужещи по контракт от първата година. Дори подозирах, че е някакво разузнаване с пердах. Тогава взех решение, че най-вероятно Путин, при положение на надвит блицкриг (светкавична война), е желал да показа тази история по този начин, като че ли не са влезнали съветски войски, а групи от Луганската и Донецката национални републики. И след това да кажат - вижте техниката е руска, остаряла. Но още в първия ден на войната ръководителят на Кремъл се сблъсква с гневна опозиция от украинската войска и трансферира войната от третото потомство в четвъртото плюс военна авиация.

Що се отнася до новите оръжия, би трябвало да се означи, че в първите часове на войната съветската войска употребява единствено хеликоптери Ка-52 от новото си въоръжение, които трансферираха войски в Гостомел (предградие на Киев с значимо летище). А от 25 февруари тук към този момент има нови самолети Су-35С. До 2 март се появи информация и за пленени нови съветски танкове Т-80БВМ, два зенитно-ракетни комплекса Панцир-С1 и две армейски системи за противовъздушна защита 9К332 Тор-М2. Тоест беше употребена новата техника на въоръжените сили на РФ, само че въобще не в такива количества, каквито се очакваше в Украйна.

Сега във връзка с броя на изстреляните крилати ракети: Общо от началото на войната са осъществени 113 изстрелвания на крилати ракети. В първия ден от войната, 24 февруари, Русия изстреля 75 ракети, а по-късно - все по-малко. Например на 28 февруари имаше единствено четири изстрелвания. И макар че съветските управляващи настояват, че имат огромен брой ракети, в общественото пространство има експертни изказвания, че в този момент съветската войска разполага с не повече от 200 крилати ракети. И в този момент тя просто ги избавя. В същото време за мен беше признание, че Русия не съумя да нанесе прецизен ракетен удар, поради което умъртви доста цивилни.

Всичко това дружно - образованието, потреблението на остаряло и в обособени случаи на ново съоръжение - допуска, че е имало доста блъфове, когато преди огромното навлизане съветската войска и военно-политическото управление на Руската федерация показваше военни мускули.

Освен това специалистите постоянно са вярвали, че Русия е постигнала забележителен прогрес в развиването на системите за електронна война и автоматизираните системи за ръководство на оръжията. Но в този момент не виждаме работата на тези системи. Няма нищо такова.

В резултат на това на 26-27 февруари стана ясно, че Русия безнадеждно е изгубила първата фаза на войната. Сега тя не може да напредне, загуби самодейността в редица браншове, има потребност от логистична поддръжка, изпитва дефицит на горива и смазочни материали и евентуално - на муниции. Всичко това приказва за световна неточност на висшия главнокомандващ на Руската федерация и на Генералния щаб на Русия. Въпреки че не знам доколко Генералният щаб може да повлияе на решенията и заповедите на Путин, тъй като в последно време той показва некомпетентност и може изцяло да се откаже от мнението на Генералния щаб.

- И какво да чакаме по-късно?

- Факт е, че първата фаза на войната към този момент засегна мощно съзнанието на съветските бойци, възприемането на тази война. Например на 2 март имаше необикновен за съветската войска случай, когато украински мотострелкови батальон с една противотанкова система Javelin (американска портативна противотанкова ракета - б.р.) победи две батальонни тактически групи от руснаци с нови танкове. Това в действителност е разследване от неверните калкулации, направени от съветското военно-политическо управление първоначално.

Има даже случаи, когато започнаха да унищожават висши офицери, в това число авторитетни командири, да вземем за пример кадировския военачалник Магомед Тушаев, пълководец на 141-ви моторизиран полк на Чеченската национална армия, или командира на 11-та обособена десантно-десантна бригада на десантните войски. Раниха началник-щаба на 36-та войска на Източния боен окръг на Руската федерация. Това не са просто някакви епизоди от войната, това са демонстративни истории. Ден по-късно, на 3 март, украинските военни унищожиха командира на съветската десантно-щурмова планинска дивизия генерал-майор Андрей Суховецки. Когато висши офицери и генерали към този момент биват убивани в борби, това значи, че в съветските елементи е доста мъчно с командването, ръководството и мотивацията. Очевидно, висшите офицери са ги водели в багра, действайки на правилото „ правета като мене “.

Ето за какво през днешния ден, когато към този момент има голям брой пленени и деморализирани съветски бойци, ми е мъчно да си показва, че е допустимо да се образува такава идеология и мотивация във втората фаза на войната, тъй че Руската федерация да може да си върне самодейността и работи някак по-професионално. Дори да бъдат въведени най-новите оръжия, трансферирани от други военни окръзи, не съм сигурен, че Русия ще може да покаже някакъв нов формат на война. Следователно най-хубавият вид за Кремъл е излаз от горещата фаза на войната и като цяло от военната обстановка.

- И въпреки всичко, съгласно вашите оценки, какви други оръжия са останали в арсенала на Руската федерация? От какво би трябвало да се опасява?

- Разбира се, Русия към момента има доста военна техника и Путин може да я извлече от други военни окръзи. Но даже и да реши да оголи други области (което апропо не е безвредно, защото Япония също не е въодушевена от съветската политика) и стартира да трансферира съоръжение, тогава в за Руската федерация ще бъде мъчно да реализира преимущество. Защото най-големият удар през днешния ден беше нанесен върху съзнанието и усещането на съветските бойци и офицери през цялата тази военна акция. Така че допускам, че към този момент не става дума за технологии.

В последна сметка има схващане, че съветската войска е мощна с помощта на своя ракетен щит - балистични ракети и нуклеарни оръжия - само че в това време не разполага с тези най-нови тактически системи, които да демонстрират, че това е войска на 21-ви век.

- Как ще коментирате потреблението на системи за залпов огън, ракетни и бомбени офанзиви против украински градове от Русия?

- Тъй като съветската страна се убеди, че е доста мъчно да се разчита на боен триумф, тя възприе друга тактичност - стартира съзнателно да унищожава цивилното население и с това да се пробва да сътвори суматоха. Така че тази суматоха измежду популацията да се съобщи на армията и така нататък Но не виждам това да работи.

— И по какъв начин ще се промени обстановката, в случай че Беларус се включи във войната против Украйна?

— За благополучие самопровъзгласилият се президент на Беларус Александър Лукашенко не бърза и старателно отсрочва опцията за потребление на беларуски войски във войната. Защото ще бъде следващото злополучие за страната и армията.

Но даже и Беларус да влезе във войната, обстановката за Украйна няма да се промени доста. Беларус получава минимално нови типове оръжия. Четири нови самолета, партида нови хеликоптери и нейни лични реактивни системи за залпов изстрел „ Полонез “ с обхват на деяние до 300 км - декларирани, само че не доказани във войната. Но сходно на доста необятно рекламирани съветски оръжия, това също може да се окаже блъф. Беларус няма специфична военна мощност, няма специфична подготовка, военен опит и мотивация, само че знае, че съветските войски са претърпели редица съкрушителни провали в тактическите конфликти в Украйна.

- Добре. А в случай че страните от Организацията на Договора за групова сигурност се включат в офанзивата?

— Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ) е огромен мит. Просто Русия сътвори такава приказка, като образува източен блок на инат на НАТО. ОДКБ е джобна организация на Кремъл. Всъщност това е съветската войска. Всичко друго е бутафория и няма смисъл да приказваме съществено за това.

- Ще се промени ли нещо, в случай че в Русия бъде въведено военно състояние?

-Трябва да разберете, че преходът на Путин към продължителна война не е роман за изтощаването на украинската войска, това е роман за унищожаването на Русия. Факт е, че за Руската федерация обстановката с продължителна война значи голям брой трупове. Добавете към това обстоятелството, че Москва забрани на руснаците да получават информация за убитите и пленените.

Но когато майките стартират да идват в Украйна за пленени съветски бойци, когато тези истории станат необятно отразени и на 7 март се организира първото съвещание за съветските закононарушения в Международния съд, Путин ще подпише личната си присъда за всичко това. Не приказвам просто за овакантяване на играта, за намиране на някакъв правоприемник, който просто ще обезпечи оцеляването му. Това е единственият допустим и вероятен вид за него в този момент. А другият вид е по-тежък, когато той се яви пред Международния съд, където ще бъде заслужено наказан за всички закононарушения, осъществени в Украйна.

- Каква е вероятността Путин да употребява нуклеарно оръжие?

- Поради естеството на разрушителната си персона Путин е в положение да направи това. Или да употребява тактически нуклеарни оръжия (с дребен обхват - б.р.), или да нанесе удар по някое нуклеарно оборудване в Украйна. Това е напълно в неговия жанр, това е неговият почерк. Но да се надяваме, че светът ще го спре.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР