е част от екипа специалисти на от август 2022 г.

...
е част от екипа специалисти на от август 2022 г.
Коментари Харесай

Страдате от постоянна умора, тревожност, депресия ... А проверихте ли черния си дроб?

е част от екипа експерти на от август 2022 година Той е гастроентеролог с над 8 години медицински опит. Професионалните ползи на доктор Койнарски са ориентирани в областите: Ултразвукова диагностика и операции под ултразвуков надзор и Диагностична и лечебна горна и долна ендоскопия

Д-р Койнарски, какъв орган е черният дроб и с какво е значим за общото положение на човешкия организъм?

Черният дроб е най-голямата жлеза в тялото и има над 500 функционалности. По форма е плосък, несъразмерен и се намира вдясно директно под диафрагмата. Масата му съставлява към 2,5 % от общото телесно тегло. Това е най-големият след кожата и най-сложно устроеният орган в човешкото тяло. Отговаря за храносмилането, метаболизма, терморегулацията, детоксикацията и за кръвосъсирването.

Черният дроб е единствената част в тялото на индивида, която има неповторимата дарба да се регенерира. Изследванията потвърждават, че даже да остане здрава единствено една четвърт от него, той може сполучливо да възвърне функционалностите и размера си.

Защо болесттите на черния дроб напоследък зачестиха?

Начинът на живот на хората през последните години - Covid-епидемията, затвореният живот, депресивните положения и неправилното хранене направиха болесттите на черния дроб естествена последица от всичко това. А като се прибави и неналичието на постоянна здравна грижа по време на пандемията, не би трябвало да се чудим за какво има взрив на чернодробните увреждания. Ето един къс лист на нездравословните сътрудници, които всекидневно нападат този орган:

• Чести вирусни и бактериални инфекции;

• Повишена приложимост на спиртни питиета и продължителен алкохолизъм;

• Използване на непълноценни и нездравословни храни;

• Злоупотреба с лекарствени стредства;

• Нарушен липиден профил;

• Повишено артериално налягане;

• Натрупване на непотребни килограми;

• Диабет и други съществени съпътстващи болести.

Ако откриваме при себе си или при околните си хора съществуване на някой или на няколко от тези фактори, е хубаво да потърсим доктор, да създадем вероятно нужните проучвания и при потребност да предприемем бързи ограничения за възстановяване положението на черния ни дроб.

Кои са индикациите, че имаме проблем с черния дроб?

Симптомите, че нещо не е наред с нашия черен дроб, са: тежест и болежка в подребрието, незадоволително бърз метаболизъм, необяснимо повишение на тежестта, непрекъсната отмалялост, изнемощялост и неоснователно неспокойствие.

Имат ли връзка признаци като отмалялост, тревога, потиснатост със положението на черния дроб?

Когато организмът на индивида е претрупан и задръстен, черният дроб не съумява да преработи нездравословните субстанции и изпраща токсините в кръвта, която от своя страна от време на време ги натрупа в мастните кафези, а на по-късен стадий ги изпраща към мозъка. Тогава се появяват главоболие, гадене, заплеснатост и неприятна концетрация, меланхолия, полярна промяна на настроенията сред яд и равнодушие.

Колкото в по-добро здраве е нашият черен дроб, толкоз по-уравновесени и ментално здрави сме и ние.

Какви болести на черния дроб са най-често срещани?

Уврежданията на черния дроб могат да са разнообразни по тежест и доста разнородни като причина за пораждане:

• Предизвикани от зараза:

Това са вирусният хепатит А, B и C, инфекцията с вируса на Епщайн-Бар, инфекциозната мононуклеоза, Лептоспирозата и доста други;

• Чернодробна цироза:

Чернодробната цироза се развива вследствие на хронично солидно увреждане на черния дроб, при което умират огромен брой чернодробни кафези и след това се развива съединителна тъкан на мястото на провалянето. Жизнеспособните чернодробни кафези стартират интензивно да се разделят и по този метод дружно със съединителната тъкан деформират и втвърдяват черния дроб, нарушавайки функционалностите му. Основни аргументи за развиване на чернодробната цироза са алкохолизмът, вирусните хепатити В и С, като не е за подценяване и увреждането на черния дроб, провокирано от лекарства.

• Рак на черния дроб:

Това е тежко заболяване с неприятна прогноза и висока смъртност. Сред аргументите за възникването му са чернодробната цироза в резултат на вирусни хепатити В и С, систематична корист с алкохол, контакт с някои канцерогенни и други нездравословни за организма субстанции.

• Хемангиоми на черния дроб:

Хемангиомите са доброкачествени тумори с генезис от кръвоносните съдове. Обикновено са с добра прогноза и не изискват лекуване, само че въпреки всичко предлагам периодически ехографски надзор на размера им.

• Паразитни кисти:

Предизвикани са от паразитите на кучешката тения. При нея паразитът образува кисти най-често в черния дроб, където се развъжда.

• Омазнен черен дроб:

Чернодробната стеатоза е публикувано положение, характеризиращо се с депозирането на непотребни мазнини в черния дроб. Тя най-често протича безсимптомно и в случай че не бъде адресирана навреме, може да докара до чернодробно увреждане. За благополучие, болестта е предотвратимо и лечимо посредством промени в метода на живот и хранене.

 Как можем да възстановим положителното здраве на черния дроб?

Черният дроб е извънредно специфичен орган, както казахме, тъй като е в положение да се саморегенерира. Това значи, че доста от проблемите с него са решими, стига да променим метода си на живот и да предприемем нужните ограничения.

Сред първите стъпки в тази посока е да повишим физическата си интензивност до най-малко двадесетминутно вървене пешком дневно, а в случай че сме в добра форма - и повече.

Добра концепция е да преминем към здравословен режим на хранене, ограничителен приема на прекомерно мазната и тежка пържена храна, на солта, на продуктите с висок гликемичен показател.

Важно е менюто ни да включва зелени листни зеленчуци, защото те са в положение да редуцират чернодробното омазняване. Диетата ни е добре да съдържа още кафе, бразилски орех, чесън и фъстъци. Всички те освен съдържат потребни за черния дроб съставки, витамини и минерали, само че се отличават и с мощен антиоксидантен и протективен резултат, спомагат за детоксикирането и нормализирането на метаболизма на мазнините.

Добре е да преустановим или да понижим до най-малко потреблението на алкохол, както и да направляваме приема на лекарства.

Задължителни са постоянните проучвания и консултациите с лекар-специалист. В момента в Лабораториите на ВИТА има доста преференциален промоционален пакет за чернодробни проучвания, който може да видите ТУК.

Ние, експертите гастоентеролози от Вита, сме на Ваше разположение за въпроси и прегледи. Може да ни намерите на или да си запишете час onlinе през.

 

* наличие на Вита

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР