Дзиян беше уклончив в детайлите около проекта Възраждането на АЕЦ

...
Дзиян беше уклончив в детайлите около проекта Възраждането на АЕЦ
Коментари Харесай

Дин Дзиян: Ще участваме в търга за АЕЦ "Белене"

Дзиян беше колеблив в детайлите към плана

Възраждането на АЕЦ " Белене " беше една от огромните въпросителни, свързани с китайско-европейския конгрес в София. Преди месец държавното управление разгласи, че ще отвори отначало вратата към плана и ще търси съветник, с цел да започва търгова процедура за вложители. Компанията, поради която това се прави, е китайската CNNC, която неколкократно е изявявала интерес да строи централата. Компанията е държавна, като строи реактори в Китай, Латинска Америка и Азия. Евентуалната българска централа би била първа за нея в Европа. Китайската компания също по този начин надзирава цивилната и военната нуклеарни стратегии на Пекин.

Нейният представител Дин Дзиян беше на форума в София, с цел да приказва по тематиката. " Капитал " съумя да му зададе няколко бързи въпроса по тематиката. Още по тематиката
Държавна китайска банка финансира Кирил Домусчиев

Споразумението за 94.15 млн. $ е за строителството на шест кораба на БМФ
8 юли 2018
Правителството публично размрази АЕЦ " Белене "

Енергийният министър Теменужка Петкова потегля на лов за вложители
27 юни 2018
Седем мита в основите на АЕЦ " Белене "

Пазарът на електрическа енергия в Югоизточна Европа и цената на тока от централата са с фундаментално значение за потребността от строителството й
1 юни 2018
Напълно уверени сте, че ще участвате в търга?

Да. До края на октомври държавното управление би трябвало да пусне документите. Мисля, че до края на тази година ние ще подадем нашата кандидатура. Някъде през другата година би трябвало да подпишем контракт и да стартираме. Това ни е желанието, само че всичко може да стане.

Без държавни гаранции?

Да, знаем двете ви предусловия - дялово присъединяване и без гаранции за дълга.

А ще си партнирате ли с руснаците?

Определено руснаците ще вземат участие, тъй като е тяхна технология. Ние имаме опит да строим и управляваме тази технология, само че нямаме дизайните. Руснаците изрично би трябвало да вземат участие.

А французите?

Може би. Имаме диалози с тях за присъединяване им. " Фраматом " (бившата Арева - б.р.) е взело участие и преди в този план.

Но като строител, не като вложител?

Да, само че в този момент мисля, че има опция да влагат известно количество пари в плана. Мисля, че биха били съгласни.

Имате ли визия за цената все още?

Не, все още нямаме. Всичко се трансформира. Досега сте вложили 1.5 млрд евро. Преди старта на този план, цената е била доста ниска. Но цените се подвигат. Сега оценяваме.

Ще има ли пазар за силата?

Да, тук има пазар, а има и техническата основа за подобен план - хора и технологии. А и той е задоволително зрял, съгласно мен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР