Дюлите - това е плодът на есента. Те са ароматни,

...
Дюлите - това е плодът на есента. Те са ароматни,
Коментари Харесай

Яжте дюли за красиво потомство и срещу грип

Дюлите - това е плодът на есента. Те са ароматни, вкусни и доста потребни. Плодът има високо наличие на витамин С, който бори настинки и грип. Освен това понижава кръвното налягане и „ неприятния “ холестерол.

Още преди 4000 години дюлята е била употребена от римляните и гърците за подсилване на имунната система.

Смята се, че в случай че по време на бременност се ядат дюли, събирането на които стартира с настъпването на есента, ще се роди красиво дете. Съдържащ витамини, антиоксиданти и притежаващ антианемични свойства, този плод е безпределно потребен за бъдещите майки. Много публикации за изгодите от дюлята и смисъла на този артикул за бременността е написал акушер-гинекологът Ертан Изгич.

Именно стипчивият усет, характеризиращ плода, е това богатство, което прави дюлята незаменима на нашата софра. Специфичното чувство, което то остава на небцето, много откакто към този момент сме хапнали, се дължи основно на танина, който в рационални количества е отличен антисептик.

В резултат на неговата безупречна работа, дюлята е един неповторим естествен талисман за здраве при битка с инфекции в носоглътката, най-различни възпаления и инфекции - като се тръгне от дихателните пътища, мине се през стомашно-чревния тракт, и се стигне до бъбреците и пикочните пътища.

Дюлята съдържа доста количество пектин, 1.55% целулоза, витамин C, витамин B3 (ниацин), фосфор, калций, магнезий, натрий, а в по-ограничени количества и мед, манган, кобалт витамин A и желязо.

Семената й пък са доста ефикасни при лекуване на кашлица, астма и диария. Помага и при лекуване на туберкулоза в ранен стадий, трахеит, бронхит или ангина, като се предлага да се употребяват семената на дюлята.

Дюлята подтиква апетита и по тази причина се предлага в дневното меню на злояди деца в композиция с мед, моркови и ябълки.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР