Аржентинският кандидат-популист Милей ангажира МВФ в икономически преговори след шокираща първична победа

...
Дяснопопулисткият кандидат-президент на Аржентина Хавиер Милей се срещна с представители
Коментари Харесай

Дяснопопулисткият кандидат-президент на Аржентина Хавиер Милей се срещна с представители на Международния валутен фонд, за да обясни своите икономически предложения за страната, дни след като стана изненадващият фаворит за изборите през октомври

От ДАНИЕЛ ПОЛИТИ и ГИЗЕЛА САЛОМОН Associated Press, 18 август 2023 г., 16:16 Избори.

Milei, консерватор против системата, който иска да се отърве от Централната банка и да замени местната валута с долара, шокира политическото ръководство на южноамериканската държава, като получи най-много гласове на националните първични избори в неделя.

Аржентина, която страда от икономическо неразположение от години и се разтърсва от опустошителна суша, унищожила добивните култури в страната, в момента има 30-месечна програма за заем от 44 милиарда долара с МВФ .

По време на виртуалната среща, която продължи малко повече от час, Милей и членовете на неговия икономически екип увериха служители на МВФ, че нямат намерение да спират плащанията към многостранните организация, нито неизпълнение на дълговете на страната. Служителите на МВФ включват ръководителя на отдела за западното полукълбо на МВФ, Родриго Валдес

„Няма да изпълним задълженията си нито по МВФ, нито по държавния дълг“, каза Милей пред Служители на МВФ, според съобщение, публикувано в социалните медии от Дарио Епщайн, един от ключовите икономически съветници на кандидата.

Milei също изложи своята партийна платформа Liberty Advances за Аржентина икономика към служители на МВФ, включително „значителна фискална корекция, по-значителна от тази, изисквана от МВФ“, според изявление, публикувано от кампанията на кандидата.

Milei и неговият екип също споменаха целите си за отваряне на икономиката, модернизиране на трудовото законодателство, намаляване на разходите чрез дълбоки реформи на държавата и „парична реформа, която слага край на Централната банка“, наред с други.

Milei, 52, спечели последователи като рокзвезда, като бушува срещу „политическата каста“ по телевизията. Той получи 30% от гласовете на националните първични избори в страната в неделя, в сравнение с 28% за основния опозиционен блок и 27% за сегашната управляваща коалиция.

Резултатите от първичните избори се разглеждат като индикация за това как е вероятно гражданите да гласуват, когато отидат до урните през октомври.

По-рано през седмицата представители на МВФ имаха се срещна с икономическите съветници на Патриша Булрих, която се появи като кандидат за президент на основната опозиционна коалиция, Обединени за промяна, според служител на МВФ, който говори при условие за анонимност, тъй като те не са били упълномощени да говорят в протокола.

Дискусиите бяха част от „рутинни ангажименти с широк спектър от политически и икономически заинтересовани страни“, добави служителят.

Правителството девалвира песото с около 20% и повиши референтния си лихвен процент след победата на Милей, която разтърси пазарите на фона на несигурността как ще изглежда президентството под ръководството на политик, който се описва като „анархо-капиталист."

Песото също се обезцени рязко на неформалните пазари, което доведе до скок на цените, който ще ускори потребителските цени в страна, която вече изпитва галопираща годишна инфлация от над 100% .

———

Salomon съобщи от Маями.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР