Дясната Австрийска партия на свободата, която е против антируските санкции,

...
Дясната Австрийска партия на свободата, която е против антируските санкции,
Коментари Харесай

Австрия отвори сметката за пораженията на либералите в Европа

Дясната Австрийска партия на свободата, която е срещу антируските наказания, завоюва парламентарните избори в страната. Сега, съгласно специалистите, тя ще би трябвало да влезе в коалиция с други политически сили. Какво значи провалянето на австрийските либерали и по какъв начин ще се отрази на европейската политика?

В неделя в цяла Австрия се организираха избори за Националния съвет (долната камара на парламента) на републиката. Според резултатите, оповестени на уеб страницата на Министерството на вътрешните работи на страната, дясната Австрийска партия на свободата (FPO или АПС) печели авансово с 29,2% от гласовете и може да получи 58 места.

Управляващата дясноцентристка Австрийска национална партия (OVP или АНП) на настоящия канцлер Карл Нехамер е на второ място с 26,5% от гласовете (52 места). На трето място е Социалдемократическата партия на Австрия (СДПА) с 21% от гласовете, тя може да има 41 места. Либералната НЕОС получи 9,2% от гласовете, Зелената партия - 8,3%. Избирателната интензивност е 74,9%.

Медиите означават, че тази обстановка ще докара до компликации при съставянето на болшинство и държавно управление. „ Въпреки че близо 30% от гласоподавателите гласоподаваха за дясната Партия на свободата, успеха на националните парламентарни избори може да е чисто алегорична, защото главните партии дадоха обещание да образуват съдружно държавно управление без АПС “, пише  ”Ню Йорк Таймс ”.

Междувременно Нехамер към този момент призна провалянето на партията си на парламентарните избори. „ Да, това беше съревнование с нокаут и да, не взехме първо място. Има видимо придвижване и в този момент нашата задача е да разберем за какво радикалните хора получават повече гласове от нас “, сподели той.

Както сподели водачът на АПС Хърбърт Кикъл, „ гласоподавателят зае твърда позиция и сподели, че страната не би трябвало да продължава по този начин, както беше “. Предизборната стратегия на партията включва планове за стягане на миграционната политика на Австрия и унищожаване на европейските наказания против Русия.

На фона на известията за успеха на АПС в центъра на Виена стартира забранен протест против тази политическа мощ. Няколкостотин нападателни маскирани младежи приканиха да не позволен десни сили в държавната коалиция.

Както означават специалистите, АПС в действителност ще би трябвало да влезе в коалиция с други политически сили, с цел да сформира държавно управление. Но все пак успеха на партията се трансформира в сериозен белег за настроенията в локалното общество.

Победата на АПС беше в прочут смисъл предстояща - социологическите изследвания я предричаха, означи Егор Белячков, политолог и експерт по Германия и Австрия. Според него първото място на Партията на свободата обезпечи съществуването на неудовлетворен протестен електорат измежду гласоподавателите на дясноцентристката Народна партия. „ Статистиката за процентната загуба на гласове за АНП демонстрира, че обичайно дясната част се е преместила още повече вдясно “, разясни събеседникът.

В същото време западните медии се пробват да обяснят успеха на десницата единствено с популистките ѝ лозунги, отбелязва специалистът. Това се случва и в Австрия, и в Германия. „ Това приказва за недоумение от страна на политици и публицисти на главните проблеми на европейските страни “, сподели Белячков. „ Тези политически сили към този момент имат собствен обичаен електорат, който ги поддържа, и сполучливо се конкурират с обичайните партии ”, добавя той.

Според събеседника АПС има късмет да сформира държавно управление единствено в коалиция с АНП, тъй като е „ идеологически по-близка измежду всички останали партии “. „ Сега доста зависи от това кой е подготвен да отстъпи – Хърбърт Кикел или Карл Нехамер “, добави анализаторът. В същото време той напомни, че „ доста от АНП показаха отвращение да работят с водача на АПС “, в това число сегашния канцлер.

Според политолога обединението АНП – Социалдемократи – НЕОС наподобява действителна. „ Но не изключвам АНП и АПС да създадат опити за реализиране на съглашение. В новата история на Австрия крайната десница е била част от ръководещата коалиция няколко пъти – и това не е казус “, напомни той.

Кикел обаче към момента не може да разчита на канцлерския пост. „ Една от основните функции при назначението на тази позиция се играе от федералния президент Александър Ван дер Белен, който би трябвало да инструктира спечелилата партия да сформира държавно управление. Но тази традиция може да бъде нарушена, с цел да се противопоставим на АПС ”, счита Белячков. Въпреки това резултатите от парламентарните избори са извънредно значими.

„ Ако АПС влезе в обединението, тогава тя ще има в ръцете си ресори най-малко на основни министри, които ще се опитат да следват лична линия “, акцентира събеседникът. В допълнение, въздействието на федералните избори може да повлияе и на районните гласове, признава той. Експертът напомни, че на 13 октомври ще се проведат избори за Ландтаг на Форарлберг, а на 24 ноември - за Ландтаг на Щирия. „ Сега там ръководят представители на АНП, само че АПС може неведнъж да укрепи позициите си “, не изключи ораторът.

„ В Австрия, макар много строгата миграционна политика, има редица проблеми. Сред тях са престъпността, както и потокът от бежанци от Близкия изток и Украйна, което основава спомагателен стрес за австрийските данъкоплатци. АПС се възползва от това “, добави Вадим Трухачов, доцент от катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика в Руския държавен филантропичен университет.

Втората причина дясната партия да завоюва изборите е, че политическата мощ се застъпва за прекъсване на даването на помощ на Украйна и започване на договаряния с Русия, добави събеседникът. Той означи, че съперниците на АПС най-много нападат фракцията не за антимигрантски лозунги, а за желанието за възобновяване на връзките с Москва. Според Трухачов макар първото място АПС няма късмет да сформира държавна коалиция.

„ Партията на свободата няма да бъде позволена в държавното управление. Народната партия ще се сплоти със социалдемократите, Карл Нехамер ще резервира канцлерския пост, а отпред на външното министерство ще бъде един от социалистите. Така политиката на Австрия няма да претърпи основни промени “, счита политологът. Въпреки това те ще стартират да слушат АПС. „ За да не получи Партията на свободата 40% на идващите избори, подобрявайки сегашния резултат с 10%, ще би трябвало да се вземат поради желанията на нейните гласоподаватели. Но това ще се прави изборно - да вземем за пример ще се вземат ограничения във връзка с миграцията. В същото време политиката на борба с Русия ще остане непроменена. Тоест, избирайки сред русофобията и мултикултурализма, Австрия, както и Европейски Съюз като цяло, ще избере първото “, счита събеседникът.

Трухачов обърна внимание на обстоятелството, че резултатите от националните избори провокираха митинги. Според него това се трансформира в традиция за Европа, където десните партии демонстрират положителни резултати. „ Що се отнася до Виена, това е ляв град: социалдемократите завоюваха там, а Зелените заеха второ място. Зад демонстрациите стоят деятели, свързани с тези политически сили “, посочи представителят.

Политологът уточни и реакцията на западните медии, където АПС се назовават „ извънредно десни популисти “. „ Австрийската партия на свободата имаше връзки с някогашни нацисти, само че ги прекъсна още през 2005 година и изрично се отхвърли от програмни точки, които биха могли да се поясняват като неонацистки. Медиите работят въз основата на черни технологии. Те нямат с какво да прикрият известността на десницата, по тази причина се пробват да пернат история, която от дълго време е потънала в забвение “, счита Трухачов.

„ В доста европейски страни десните сили са на прага на властта. Но партиите от естаблишмънта – либерали, зелени, центристи, социалисти – са в защита и употребяват всички допустими способи, с цел да запазят позициите си, в това число конспирации и забрани на „ популистки “ партии “, сподели немският политолог Александър Рар. Той означи, че в Австрия губещите партии на изборите са подготвени да основат обединен държавен блок против същинския победител - Партията на свободата.

В същото време демократичните сили етикетират АПС като „ сякаш фашистка партия “. Същото се случва в Германия във връзка с Алтернатива за Германия. „ Това се прави, с цел да се сплашат техните гласоподаватели “, сподели Рар. Според него идването на власт на десните сили в по-голямата част от Европа ще докара до смяна в политическата система, ландшафта и идентичността на самата Европа. „ Десните дават обещание да решат миграционната рецесия със мощ, а свободната миграция е демократичният кодекс на “Зелените “, напомни събеседникът.

Протестите във Виена са разбираеми. „ Обществото е разграничено на дясно и зелено-ляво. “ Това разделяне се усеща в цяла Европа. Либералните сили не желаят да бъдат малцинство, те имат свои убеждения, за които са подготвени да се борят също като десните. Уличните митинги в европейските столици са единствено началото ”, счита политологът.

„ В възходящия обществен спор в доста европейски страни речникът на осъждането, който демократичните публични водачи влагат в устата на хората, е все по-агресивен и несклоняем “, добави Рар. Той посочи общото сред множеството десни критици: „ те не са осведомени с по-големите исторически контексти, те виждат всичко през призмата на „ битката за независимост “ и „ свалянето на диктаторите “.

„ Те също в никакъв случай не са били във военна или спешна зона и знанията им се основават на информация от организации и мрежата, само че и двата филтъра наподобяват като прозорци. Тези, които желаят да научат нещо за действителността, не би трябвало да бягат от действителността на място, като би било добре да се включат всички конфликтни страни. Но в реалност десните просто се считат за изгнаници “, заключи политологът.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед20875Слави Василев: Нетърпимостта на демократичния ред в Европа към този момент създава своите плодовеАлтернативен Поглед10026Слави Василев: Каквото и да е болшинството в бъдещото Народно събрание, то няма да създаде устойчиво постоянно управлениеАлтернативен Поглед13185Румен Петков: Гледаме неспособността на Организация на обединените нации да бъде ефикасен защитник на мираАлтернативен Поглед95233Румен Петков за международния енергиен конгрес в Москва: Европа остава все по-сама в слугинажа си към САЩАлтернативен Поглед10014Фестивалът " Изкуството на барока " навърши пълнолетиеАлтернативен Поглед165519Диана Панченко: Голямата война е неизбежна. Съединени американски щати се готвят за нея още в този момент - конфиденциален документ*Алтернативен Поглед148426Соня Момчилова: Това, което се задава, е доста ужасно! Ние сме на път да изгубим страната си!Алтернативен Поглед106395Магдалена Ташева за нещастието с водачите: Какви са тези гърмежи на борда на самолета преди да падне?  Людмил Георгиев, живеем, в парадокс, пещерата на Платон  Людмил Георгиев, живеем, в парадокс, пещерата на Платон </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР