Дяловете на Специализираната болница по очни болести във Варна да

...
Дяловете на Специализираната болница по очни болести във Варна да
Коментари Харесай

Комисията по здравеопазване във Варна с важни решения

Дяловете на Специализираната болница по очни заболявания във Варна да бъдат предоставени безплатно посредством подаяние на Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов “. Това гласоподава с цялостно единогласие комисията по опазване на здравето към Общинския съвет.  Решението е под няколко условия –  да не се правят разпоредителни покупко-продажби със постройката на болничното заведение, в нея да се реализира единствено лечебна и образователна активност и да не се трансформира предназначението й.  

Ако днешното решение получи поддръжката на нужния брой съветници в Общинския съвет и то влезе в действие, ще се даде зелена светлина на Медицинския университет да стартира неотложни ремонтни действия в здравното заведение. Именно нуждата от незабавен ремонт на постройката, за който по първични планове са нужни към 8,3 млн. лв., е в основата за предприемане на тези дейности.

24 варненски двойки с репродуктивни проблеми да бъдат подкрепени от общинската инвитро стратегия, реши още комисията по опазване на здравето. 13 от фамилиите ще получат по 3 500 лева за инвитро с донорска яйцеклетка, а останалите 11 - за медицински проучвания и операции. Общата сума, която ще бъде отпусната от локалната хазна, е 67 500 лева На две фамилии беше отказано финансиране, защото не дават отговор на разпоредбите.

Други 99 варненци със здравословни проблеми, измежду които 14 деца, ще получат еднократни помощи. Сумите варират сред 150 и 1 000 лева според от тежестта на болесттите. Само на едно дете  ще бъдат отпуснати 2 000 лева за лекуване със стволови кафези. Общата гласувана сума е в размер на 50 800 лева Молбите на 16 души бяха отхвърлени, защото са дали непълна документи или не дават отговор на критериите за подкрепяне.

На днешното съвещание членовете на комисията дадоха също единодушието си и през 2022 година да продължи общинската стратегия " Психосоциална поддръжка на лица, подвластни от психоактивни субстанции “. Програмата, която е единствената, предоставяща психична помощ на наркозависими и техните близки, се извършва сполучливо от 2017 година от УМБАЛ " Св. Марина “. Предвижда се за осъществяването й да бъдат отпуснати до 75 000 лева, които да бъдат включени в тазгодишния общински бюджет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР