Дяконските одежди на Васил Левски ще бъдат показани на специална

...
Дяконските одежди на Васил Левски ще бъдат показани на специална
Коментари Харесай

Показват расото и пушката на Левски в Радиното училище

Дяконските одежди на Васил Левски ще бъдат показани на специфична галерия в Радиното учебно заведение в Сопот. Те ще бъдат пренесени от църквата към манастира „ Свети Спас “ край града в стъклената витрина, в която се пазят от десетилетия. Експозицията се открива през днешния ден в чест на 169 години от рождението на Иван Вазов. В нея е включена и пушката на Апостола.

Дрехите, с които дякон Игнатий е служил в Сопот, оживели като по знамение и били съхранени над 160 години. Те се пазят в църквата на манастира „ Свети Спас “. В тази обител се е замонашил Васил Иванов Кунчев, той е приел името Игнатий и служил като дякон. Църковните одежди са дяконски стихар и орар, те са направени през първата половина на 19. вeк в Русия и са подарени на манастира от съветски монаси и поклонници, които отсядат в обителта на път за Света гора.

Манастирът е опожарен от турците по време на Страшното през 1877 година, само че олтарът на църквата, където са били одеждите, не е обиден. След възобновяване му той става девически и монахините съхраняват одеждите като една от реликвите му.

Орарът е дарен на музея от фамилията на Димитър Топлийски от София през 1985 година. Дълъг е 4,30 метра, необятен е 10,5 см. Одеждата е била даденакато депозит на дядото на донора, който имал църковен магазин в София през 1926 година от Ботевия въстаник Димитър Тодоров-Димитрото. Историци и общественици влязоха в спор дали това в действителност са църковните облекла на Дякон Игнатий - Васил Левски. Със сигурност никой не може да каже дали това е по този начин, или не, само че е изрично ясно, че е съветска и остаряла църковна дреха, която са носили дяконите, това се вижда и от прекомерно присъщата орнаментика. Така че има съображение да се допусна, че това е по този начин, настояват чиновници на Бога. Въпрос на религия е, считат свещенослужители.

Редом с дяконските одежди ще бъде показана и пушка, за която се счита, че е принадлежала на революционера Васил Левски. Тя е благосъстоятелност на колекционера на старинно оръжие Георги Маринов от София, член на Национален съюз „ Единение “. Той наследил пушката от своята прабаба, която му заръчала да я пазят, тъй като това е пушка с история.

В Радиното учебно заведение, дружно с пушката на Васил Левски, Георги Маринов ще покаже още към 300 експоната - пушки от разнообразни марки, револвери и други оръжия, употребявани в национално-освободителите битки и през войните от 20-и век.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР