Дядовци в майчинство! Това вече е възможно от 1 януари

...
Дядовци в майчинство! Това вече е възможно от 1 януари
Коментари Харесай

Баба или дядо ще могат да излизат в майчинство, ето какви са стъпките

Дядовци в майчинство! Това към този момент е допустимо от 1 януари след промени в региона на общественото обезпечаване и политиката за поддръжка на фамилиите с деца.

До предходната година тази опция се предоставяше с изключение на на майките и на татковците. От началото на новата година право на това към този момент имат и дядовците и бабите. Всяка майка може да трансферира използването на отпуска за бременност и раждане след шестия месец на детето на роднините, на които реши. Условието е нейниМайчинството към този момент може да се трансферира на бабите и дядовцитете родители или родителите на бащата да работят по трудово или служебно правно отношение. Същото право имат осиновителките, които употребяват отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Бабата или дядото, на които е трансфериран отпускът, имат право на обезщетение от Национален осигурителен институт, до момента в който детето навърши 1 година. 

Размерът му е 90% от междинния им застрахователен приход за последните 24 месеца. За да бъде трансферирано майчинството, се изисква експлицитното единодушие на майката. Тя може когато и да е да промени решението си и да продължи да употребява персонално отпуска по член 163, алинея 1 от Кодекса на труда. Дядото или бабата от своя страна би трябвало да приложи копие от удостоверението за раждане на детето и да заявява, че приема майчинството. Предприятието, в което работи, е длъжно да позволи отпуска от деня, посочен в заявката. Когато роднината няма право на този отпуск, работодателят би трябвало да го уведоми за това неотложно, като стимулира отхвърли си.

По закон майките имат право на паричното обезщетение при бременност и раждане за период от 410 дни. 45 от тези дни са за интервала преди раждането. Обезщетението за този интервал се пресмята като 90% от среднодневното брутно трудово заплащане или среднодневния застрахователен приход, върху който са импортирани осигуровки. Месечната сума не може да бъде по-малко от минималната заплата, която към този момент е 780 лева За втората година след раждането на детето компенсацията за майките остава в размер на 710 лева Причината е, че депутатите удължиха действието на бюджета, а по този метод и досегашното обезщетение. Имаше предложение сумата да се изравни с минималната заплата, само че то бе отхвърлено.

710 лв. ще получават и бащите, които са решили да употребяват спомагателният отпуск от 2 месеца до навършване на 8 години на наследника им, без значение на каква сума се обезпечават. Условието е те да не са употребили отпуските при раждане (след 6-месечна възраст на детето), развъждане на дете до 2 година и при осиновяване. Ако татковците са употребили някои от тях за интервал, по-малък от 2 месеца, те имат право на отпуск за разликата.

Еднократна помощ за повече възпитаници

От новата година се усили броят на учениците, които имат право на еднократна помощ. До предходната година такава се отпускаше единствено на първолаците и на осмокласниците. От 1 януари с изключение на тях на парична помощ ще се радват и родителите, чиито деца влизат във втори, трети и четвърти клас. 300 лв. без рентабилен тест ще получат всички възпитаници, без значение дали учат в държавно, общинско или частно учебно заведение. Сумата се изплаща на два пъти, като 50 на 100 от нейния размер се дава след влизане в действие на заповедта за отпущането й, а остатъкът се изплаща при започване на втория образователен период, в случай че детето продължава да посещава учебно заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР