Дядо Николай се качва на хижа Рай в събота. Пловдивският

...
Дядо Николай се качва на хижа Рай в събота. Пловдивският
Коментари Харесай

Дядо Николай катери балкана до хижа Рай

Дядо Николай се качва на хижа „ Рай ” в събота. Пловдивският митрополит ще бъде придружаван от свещеници от калоферските църкви и от кмета на града Румен Стоянов, който е ръководител на градското туристическо сдружение.

Владиката отива там, с цел да освети параклис, отдаден на починалите в Стара планина алпинисти.

Към най-красивата хижа в Калоферския Балкан и Стара планина потеглят туристи и алпинисти от Калофер, Карлово, Стара Загора, Русе. Камбанен звън от неповторимата каменна черква под връх Ботев ще огласи за първи път билото на Стара планина в събота, 27 октомври.

Тогава пловдивският митрополит Николай ще освети най-новия храм в сърцето на Стара планина, а десетки алпинисти, туристи и планинари ще възпламенят свещица в памет на починалите при произшествия. Церемонията стартира в 12 часа.

Църквата „ Св. св. Николай и Пантелеймон " бе изграждана в продължение на 15 години с присъединяване на стотици фенове на планината.

Инициативата и организацията за построяването на храма, планиран в началото като параклис, бе на Петко Илиев от Сопот, който през февруари 2003 година загуби сина си в лавина под връх Ботев.

За да бъде вдигнат и осветлен дребният каменен храм, бе основано съдружие „ Св. св. Николай и Панталеймон ”. Постройката се намира до хижа “Рай ” и се построява с благословията на Пловдивската митрополия. Първата копка бе направена преди време от отец Иван от Калофер, към този момент мъртвец, положил и главния камък.

Чрез построяването на храма Петко Илиев се пробва да преживее това, което не се претърпява - загубата на сина си. Той посвети паметната постройка в памет на Илия и на всички туристи, които са починали в Централната част на Стара планина - от връх Вежен до връх Триглав, от Пирдоп до Тъжа.

През годините до момента в който пренасял пясък и вар, до момента в който редил камъните и Петко научил историята на всеки, който Балканът е погълнал. А през това време туристически сдружения, нови другари, които Петко разкрил, до момента в който градят, подаряват по дребни суми и непринуден труд, с цел да бъде приключена постройката.

Всеки камък, положен в основите и стените, е донесен от екскурзиант, минал около градежа или пристигнал особено за това до хижата. В градежа има камъни от Черно и Средиземно море, от Рила и Пирин.

Те са донесени особено за този параклис от съидейници на начинанието. Останалите материали са изнасяни до хижа „ Рай ” от туристи с раници на тил и от товарни коне.

Градежът събра хора с близки ориси. В основата на паметника стои капсула с сложени персонални движимости на починали в Балкана момчета и девойки, сподели Петко Илиев.

Тази година на 27 юли, деня на свети Пантелеймон, бе маркирано публично завършването на неповторимия храм. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР