Дядо Кирил нямало да пропусне да се възползва да отправи

...
Дядо Кирил нямало да пропусне да се възползва да отправи
Коментари Харесай

Синодът пред дилема? Ако митрополитите поканят руският патриарх да почете Неофит, ще стане скандал

Дядо Кирил нямало да пропусне да се възползва да насочи своите послания от сърцето на една страна, която е оповестена от Путин за неприятелска

Българската православна черква може да провокира всеизвестен интернационален скандал. Светият синод от една страна би трябвало да съблюдава традицията, която повелява при кончината на патриарха да кани на опелото главите на братските общности от православния свят. Те обаче са в спор между тях поради войната в Украйна. В „ Тази заран “ по бТВ преподавателят в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ по медии и връзки доцент Георги Лозанов разяснява, че не трябва митрополитите да канят Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил, защото той благославял съветското оръжието. 

„ Синодът не би трябвало да го кани, тъй като е ясно какво е отношението на починалия българския патриарх към кръвожадното зло. Това развръзва ръцете на митрополитите да го последват и да се откажат от поканата “, добави той.

Ако пристигна патриарх Кирил, вселенският Вартоломей няма да участва поради обтегнатите връзки сред тях, сподели пък историкът и публицист Горан Благоев.

„ Познавайки московския патриарх, си мисля, че той няма да пропусне да се възползва да показва своите позиции, да насочи своите послания от сърцето на една страна, която е оповестена от Путин за неприятелска. Не би трябвало да позволяваме този доста внимателен геополитически проблем “, добави той.

„ Много приказваме, че Неофит бе въплъщение на положителното, само че духовникът би трябвало и да може да разпознава злото. Видяхме, че папата се обърка. Аз познавах Неофит и бях сигурен, че той има сетива и за злото. Затова бях сигурен, че ще реагира на нападението от страна на Путин в Украйна и той направи това през януари. Не беше с съответни имена, само че на църковен език бе безусловно ясно “, съобщи пък доцентът. 

„ Патриархът съобщи, че Бог поддържа войска, която пази своя народ и страна на интернационално приетите териториални граници “, добави той.

Мария Цънцарова цитира точните думи на Негово светейшество Неофит: „ Господ Бог благословява единствено онази войска, която не демонстрира експанзия, а единствената цел е да пази и отбранява своя народ “.

Изборът на митрополит след гибелта на патриарх е другата обстановка, при която не сме били до момента, сподели пък доктор Полина Спирова, която е редактор на уеб страницата „ Двери “.

„ Канонистите би трябвало да кажат дали ще приключи първо избора на Сливенския епископ и по-късно да се пристъпи към патриаршеския събор. Това са неща, които зависят от Синода “, добави тя. 

„ Патриарх Неофит беше внимателен човек и доста внимаваше да не обиди някого. Той бе извънредно дейна фигура по времето на разкола. Като дясна ръка на предходния патриарх Максим той бе представител на Синода и договарящ с другите групировки. Съвременният пиар му беше малко непознат. Затова хората остават с усещането, че е бил дистанциран, само че участваше по доста внимателен метод “, добави тя. 

„ В началото на 21-ви век направихме един съвет към Светия синод, на който ръководител бе проф. Бакалов. Аз също имах присъединяване. Опитахме се да спомагаме на Синода в неговата обществена и медийна политика. Единствено Неофит, който бе митрополит тогава, се съгласи да взе участие в този съвет и да е връзката в тази по-публична конструкция, която се опитахме да създадем “, споделя доцент Лозанов. 

„ Това е доста показателно, тъй като той бе човек, който можеше да основава такава връзка, да влиза в разговор, да носи схващане за упованията, които имаше към църквата. В огромна степен той бе последовател на патриарх Максим “, добави той. 

„ Неофит беше църковен интелектуалец. Църквата ни доста се нуждае от такива хора, които да могат да вземат участие в обществените диспути “, сподели още доцентът. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР