Двуцифрен ръст в цените на стоките, които най-често използваме в

...
Двуцифрен ръст в цените на стоките, които най-често използваме в
Коментари Харесай

Скандално: Проверка в 5 държави установи колко е скъп животът у нас

Двуцифрен растеж в цените на стоките, които най-често използваме в семействата за последната година. Това регистрират търговци на артикули за персонална хигиена, перилни и почистващи препарати.

В търсене на по-ниски цени от ден на ден консуматори у нас залагат на шопинг туризъм и пазарят стоките от първа нужда от пазарите на други страни.

По-евтино ли е да си купим прахуляк за пране, шампоан или памперси на открито? Вижте съпоставяне на цените на 11 съществени домашен артикули в България и в още 5 страни, предава Нова тв.

" Ходим особено за извършване на покупки. Направо си е шопинг туризъм. Има разлика, изключително от нашите съседки като Турция, Македония и Сърбия. За мен е много по-евтино ", споделя Георги Георгиев пред Нова телевизия.

Най-голяма е разликата с цените в Турция. " Което и да сме купили от там - хранителни артикули или препарати, всичко е по-евтино. До предходната година бяха в пъти по-ниски. Тази година са в проценти - 30-40% ", изяснява той.

" При детските артикули най-добре се получаваше да пазаря от Англия. Памперсите от най-големите марки, които са в България, от там излизаха на половина с превоза. От Германия и питателните артикули и препаратите са малко по-евтини от тук. В Гърция цените са близки до нашите, само че и там хората вървят единствено поради това, че е по-качествено ", показва той.

Във Франция държавното управление изиска от комерсиалните вериги от март да подсигуряват допустимо най-ниски цени на 20 съществени продукта. За листата от 11 продукта за съпоставяне, в Ница се заплаща малко над 115 лева

Във Англия хората се насочват към лични марки на огромните вериги, които са по-евтини. Пазарът с определените 11 артикули от листата коства малко под 75 лева

В Италия за същия лист от артикули са платени 110 лева в римски супермаркет. В страната работи институция, която управлява цените. Тя следи етикетите на рафта и рапортува за всяко съмнително придвижване на цените.

92 лева костват продуктите от пробния лист в Гърция. До март в южната ни съседка цените на 50 съществени артикули ще бъдат с таван, избран от страната.

В Турция продуктите от листата костват 57 лева Прах за пране коства към 16 лева, омекотител - към 5, а течен сапун - малко над 4 лева

У нас продуктите от листата с поскъпнали сред 8 и 20% за последната година. Почти всички артикули за персонална хигиена са увеличавани на всяко тримесечие. Сметката в София излиза малко над 90 лева

Така от 6 страни се нареждаме на четвърто място по най-скъп пазар. Една от аргументите за това е фактът, че страната ни е дребен пазар.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР