Двустранното сътрудничество в областта на отбраната и перспективите за неговото

...
Двустранното сътрудничество в областта на отбраната и перспективите за неговото
Коментари Харесай

Министър Заков: България и Гърция са пример за добросъседски и съюзнически отношения

Двустранното съдействие в региона на защитата и вероятностите за неговото развиване бяха разисквани на среща сред министъра на защитата Драгомир Заков и заместник-министъра на националната защита на Република Гърция Николаос Хардаляс в Атина през днешния ден, 9 юни.

Министър Заков е в Атина по покана на гръцкия си сътрудник Никос Панайотопулос, който е дал позитивен резултат от тест за Ковид-19 през днешния ден сутринта, и заради тази причина не съумя да се срещне с българската делегация.

„ Истински знак за нашето другарство е, че Гърция се е заела да даде противотанков взвод в българската бойна група. Всеки интернационален детайл в бойните групи на източния фланг на НАТО демонстрира и единение, и увереност “, сподели в изказване след срещата министър Заков.

По думите му – декларираното от Гърция предпочитание да направи принос в състава на бойната група в България с противотанков взвод е дарба, от която Българската войска има потребност сега. По тази причина гръцкото присъединяване ще бъде извънредно значимо.

„ България и Гърция са образец за добросъседски и съюзнически връзки, който може да бъде следван от целия район “, съобщи министър Заков.

На срещата е коментирана и опцията за обмяна на опит в областите, свързани с придобиването, потреблението и поддръжката на самолети F-16 и инфраструктура за тях, както и увеличението на взаимните тренировки както на двустранна основа, по този начин и в НАТО. Министър Драгомир Заков напомни, че българските и гръцките въоръжени сили имат обичаи да работят взаимно в учения и тренировки.

Обсъдени са били опциите за разширение на съдействието във военното образование, което има съществени вероятности.

Министър Заков акцентира, че България и Гърция споделят обща оценка за протичащото се в Украйна и рисковете, които основава за Черно море, за Европа и изключително за района на Западните Балкани.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР