Двустранните въпроси би трябвало да се решават в двустранен формат,

...
Двустранните въпроси би трябвало да се решават в двустранен формат,
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Скопие и София да оставят историята на историците

Двустранните въпроси би трябвало да се вземат решение в двустранен формат, а историята да се остави на историците, съобщи през днешния ден евродепутатът, докладчик за Република Северна Македония в Екологичен потенциал, който е на посещаване в Скопие, съобщи организация МИА.
На взаимна конференция с външния министър Буяр Османи Кючюк сподели, че добросъседските връзки са значима част от всяка рамка за договаряния, а за построяването им за бъдещите генерации е належащо да се възвърне взаимното доверие сред страните. " Историческите въпроси би трябвало да се вземат решение от способени историци. Разговорите за история би трябвало да бъдат оставени на експертите ", сподели Кючюк, като добави, че отговорността на политиците е да вземат политически решения, а не да ги замитат под килима и да упрекват историците за това.
 Проф. Фръчковски: Диалогът ни с България към момента не е почнал съществено Проф. Фръчковски: Диалогът ни с България към момента не е почнал съществено
Спорът с България може да бъде позволен и за шест месеца, само че единствено в случай че македонското и българското държавно управление стартират действителен разговор и...
Евродепутатът сподели, че взаимната комисия би трябвало да продължи работата си, а взаимното доверие би трябвало да бъде възобновено, тъй като в противоположен случай " няма да е допустимо да се реализиран положителни резултати ". Кючюк акцентира, че ролята на политиците не е да издигат стени, а да ги събарят, с цел да могат жителите на Република Северна Македония и България да живеят в по-добър свят. Той сподели че присъединението на Република Северна Македония към Европейски Съюз е от стратегически интерес освен за нея, само че и за България и по тази причина има потребност от разговор, откровени връзки, връщане към контракта от 2017 година Относно проекторезолюцията за Република Северна Македония, която би трябвало да бъде призната от Европейския парламент, Кючюк сподели, че неговата роля като докладчик за страната е безпристрастна и отразява действителната картина за нея.
" Постижения като участието в НАТО и Европейски Съюз изискват наднационален консенсус и всеки би трябвало да има своя роля - жителите би трябвало да изискват повече от политиците, както и конструктивност от опозицията. Реформите, които са значима част от държавната стратегия, би трябвало да продължат по целия път, защото Европейският съюз изисква дълбоки промени ", сподели евродепутатът, представен от. Той означи, че Република Северна Македония постоянно е била подготвена да подаде ръка на Европейски Съюз в сложни времена, а и Европейски Съюз е подготвен да отвърне със същото, тъй като съгласно него Европейски Съюз има интерес да бъде световен политически фактор, което е допустимо само с интеграцията на Западните Балкани в съюза.
Външният министър Буяр Османи от своя страна означи, че Република Северна Македония е изпълнила условията във всички области и заслужава премия, а Европейски Съюз би трябвало да задейства решението си от март 2020 година и да провежда първата междуправителствена конференция. " Европейският парламент би трябвало да признае нашия прогрес. Ние получихме твърда поддръжка от Екологичен потенциал във всички етапи на европейската си интеграция и ценим вашето персонално ангажиране значимият документ, който подготвяте, да отрази действителната картина и да бъде значим подтик освен за страната ни, само че и за целия район ", сподели Османи. По отношение на разговора с България Османи сподели, че Република Северна Македония е подготвена да работи за премахване на пречките за пълноправно участие в Европейски Съюз. Той акцентира, че се води политически спор с България за попречване на по-дълбок застой в двустранните връзки и двете страни са покрай завършването на проекта за деяние.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР