Двустранните отношения са основна тема от предизборните кампании и в ...

Двустранните отношения са основна тема от предизборните кампании и в

Българското гражданство като компромат в битката за Скопие

Двустранните връзки са съществена тематика от предизборните акции и в България, и в Северна Македония. Българското поданство изплува като “компромат “ в Северна Македония дни преди втория тур на локалните избори. Залогът в Скопие е доста висок, включително за ръководството на страната.

В неделя на балотаж излизат настоящия кмет Петре Шилегов от ръководещия социалдемократически съюз (СДСМ) и самостоятелната кандидатка Данела Арсовска, подкрепена от най-огромната опозиционна Вътрешна македонска революционна организация-ДПМНЕ.

Арсовска получи преднина на първия тур, а в опит да вдигне поддръжката за претендента на СДСМ министър председателят Зоран Заев обяви, че в случай че Скопие “падне “, той ще се отдръпна.

Вторият ход на СДСМ бе мощна офанзива против Данела Арсовска на тематика “българско поданство “. СДСМ популяризира фотография на българска персонална карта на Даниела Арсовска, на която се съзира, че документът е публикуван през 2017 година, незабавно след кървавите обстоятелства в македонския парламент.

Според депутатката от СДСМ Славянка Петровска Арсовска не може да се грижи за ползите на Скопие, когато има българско поданство.


Арсовска отрече да има българско поданство и дефинира информацията като “безумна неистина “. Тя сподели, че в никакъв случай не е носила името Даниела и че родното ѝ име е Данела Йовановска, на името на дядо ѝ Дане, македонец, а носи фамилията Арсовска от повече от 20 години.

Вътрешна македонска революционна организация-ДПМНЕ пък отвърна, че единствената българска връзка в Македония е Зоран Заев.

“Единственият човек в политиката, който има връзка с България, дружно с Любчо Георгиевски, е Заев-и двамата са част от държавното управление. „ Искам да изпратя обръщение към всички жители на България, ние сме приятелски народ, всички хора “, сподели Зоран Заев три седмици преди съставянето на държавно управление през 2017 година За Зоран Заев българите във Втората международна война не са били окупатори, а “администратори “. Според Зоран Заев Гоце Делчев е българин. Зоран Заев подкопа македонските позиции, тъй като като министър-ръководител на страната излезе и сподели лъжи, което в този момент дава право на всеки да се базира на тези изказвания като на факт и да изнудва Македония “, оповестиха от Вътрешна македонска революционна организация-ДПМНЕ.

Най-огромната опозиционна партия налага мощни антибългарски позиции, само че и държанието на Заев се изостри, откакто в края на предходната година София отвода да утвърди преговорната рамка на Скопие за участие в Европейски съюз. Сега Заев изиска Арсовска да се отдръпна.

Според него няма нищо неприятно в това Арсовска да е български жител, само че политически, етично и морално не е почтено тя да крие това и се пробва да манипулира жителите.

На този декор българските управляващи не престават да приканват за завършек на езика на омразата към България.

През финалните 10 години, от 1 януари 2010 година до 22 октомври 2020 година, над 70 000 жители на Северна Македония са взели български паспорти.

Източник: mediapool.bg