Двустранната търговия е балансирана, като за 2017 г. е почти

...
Двустранната търговия е балансирана, като за 2017 г. е почти
Коментари Харесай

Караниколов: 80,8 млн. евро са турските инвестиции в България през 2017 г.

Двустранната търговия е уравновесена, като за 2017 година е съвсем 4 милиарда евро. Българският експорт за Турция надвишава 2 милиарда евро, заема 7.8% от общия експорт и бележи растеж от 10%. Вносът от Турция е 1,9 милиарда евро, като заема 6.3% от общия импорт и бележи растеж от 17.3%. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов по време на Българо-турски бизнес конгрес в Истанбул.

Настоящият конгрес показва нашата обща воля и предпочитание за още по-динамичен разговор и по-интензивно и огромно развиване на връзките сред България и Турция, съобщи Караниколов при откриването на форума, в който участваха над 150 български и турски компании.

Караниколов посочи, че Турция е един от водещите търговски сътрудници на България като заема 4-то място в българския експорт и 5-то място във вноса. Той добави, че географската непосредственост и капацитетът на пазарите предопределят висока интензивност сред българските и турските компании.

Икономическият министър съобщи, че за интервала 1996 – 2017 година турските вложения в България са в размер на над 1 милиарда евро, а за 2017 година те са в размер на 80.8 млн. евро. „ Тези числа изрично удостоверяват значимото значение на Турция като външнотърговски сътрудник на страната ни. “, акцентира Караниколов. Той добави, че спомагателен подтик за развиване на двустранните стопански връзки може да даде и провеждането на сесия на Междуправителствената българо-турска комисия за икономическо съдействие. „ Използвам сегашния конгрес, с цел да ви осведомявам, че с Решение на Министерски съвет на Република България съм избран в качеството ми на министър на стопанската система за съпредседател от българска страна на комисията “, уточни Караниколов. От турска страна беше отправено предложение при започване на идната година във Бурса да се състой идващият бизнес конгрес, съобщи БГНЕС.
По време на визитата министър Караниколов организира среща с министъра на стопанската система на Турция Нихат Зейбекджи. Двамата разискаха търговско-икономическите отношение, както и опциите за тяхното активизиране. По време на срещата беше подложен акцент на опциите за вложения в инфраструктурни планове и съдействието в региона на земеделието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР