Двусмислената позиция на президента Румен Радев и нежеланието му да

...
Двусмислената позиция на президента Румен Радев и нежеланието му да
Коментари Харесай

Русия не ни е брат! Шествие срещу Радев отбелязва 1 година руска агресия в Украйна - Общество

Двусмислената позиция на президента Румен Радев и нежеланието му да България да обезпечи оръжия против съветската експанзия в Украйна са в основата на днешния митинг пред президентството, който ще означи първата годишнина от пълномащабното навлизане на солдатите на Путин срещу Киев. 

Събитието е планувано за 19 часа пред президентството и се провежда в обществените мрежи. Активистите на гражданско придвижване БОЕЦ също оповестиха, че ще се причислят. Очаква се събралите се жители да преминат в шествие до Орлов мост. 

Акции против съветската окупационна война ще има и във Велико Търново, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора, Свети Влас и други градове.

Според уредниците на митинга президентът Радев работи против българските национални ползи, мълчешком поддържа агресора и се пробва още веднъж да ни изтласка в съветската орбита.

" Зад фасадата на пацифизма, мира и неутралността, Радев в действителност приканва света да изостави Украйна. Президентът Радев желае да разоръжи жертвата, само че не и агресора. Нарича Русия братска страна, само че брат ли е оня, който колонизира, който сее гибел, апетит, мраз, мрак, с цел да откри надзор? Брат ли е оня, който лакомо наднича и към нас? Русия не е брат на Украйна, нито на България. За индиферентност няма място. Единственият вероятен и дълготраен мир е мирът, при който Русия напуща цялата заграбена от Украйна територия, в това число Крим ", декларират основателите на митинга пред президентството.

Ето и цялостния текст на уредниците за идното събитие, оповестен във фейсбук:

Приятели, време е още веднъж да излезем в поддръжка на свободна Украйна! Измина една година от началото на съветската инвазия. Една година гнет, стотици хиляди жертви, десетки хиляди отвлечени деца, милиони бежанци. Но и една година храброст, в която украинският народ води непоколебима борба за своята независимост и за бъдещето на Европа.

Същевременно пред България рисковете са големи. Нямаме работещ парламент и държавно управление, определено от народа. Президентът държи цялата власт, а служебните му министри надвишават неведнъж пълномощията си в опит да дефинират бъдещето на страната за десетилетия напред.

Според Конституцията на Република България президентът “олицетворява единството на нацията ”.

Вместо да прави това, Румен Радев избра да разделя хората, вместо да ги сплотява. Да подкопава вярата на българите в безапелационния им цивилизационен избор и европейската им принадлежност.

Българският президент избра да работи против ползите на България като пълновръстен член на европейското семейство.

Избра да разгласи за пацифизъм негласната поддръжка за агресора. И да назова войнолюбци тези, които поддържат нападнатата страна.

Само че с вдигнат пестник не можеш да подадеш ръка.

Не можеш да здрависаш никого.

Не можеш да “олицетворяваш единството на нацията ”.

Г-н президент,

Българските жители са тук, с цел да Ви кажат, че:

Мирът идва, щом агресорът си тръгне.
Мирът не е за сметка на жертвата.
Неутралитетът по отношение на истината се назовава неистина.

Ние, българските жители, в действителност не разбираме от военно дело. Затова задаваме обикновени въпроси – съветската войска ли води война на територията на Украйна, или украинската на територията на Русия? Руската войска не води война ли с оръжия? И не избива ли цивилното население на суверенна Украйна с… оръжия? Кога последно сте споменавал нещо за оръжията на нападателите? Докато Вие ги премълчавате, те ги употребяват.

Жертвата има ли право да се отбрани с оръжия? Или би трябвало да се надява на благоволението на насилника? Вие разбирате от военно дело – какъв е Вашият отговор?

Ние знаем отговора на целия цивилизован свят, само че не и на личния си президент.
Навремето група Остава изпя: “Не се пробвам да приказвам мъдро, аз не желая да съм президент ”. Не е нужно да говорите мъдро, господин Радев. Нужно е да говорите истината. Ако ли не – не оставайте.

За пръв път в най-новата ни история президентът фактически е напът да сплоти нацията – против себе си.

Говорейки от името на България по света, Румен Радев постепенно, само че методично ни отдалечава от фамилията на цивилизованите страни, подкрепящи Украйна, и ни изтласква назад в съветската орбита. Зад фасадата на пацифизма, мира и неутралността, Радев в действителност приканва света да изостави Украйна. Президентът Радев желае да разоръжи жертвата, само че не и агресора. Нарича Русия братска страна, само че брат ли е оня, който колонизира, който сее гибел, апетит, мраз, мрак, с цел да откри надзор? Брат ли е оня, който лакомо наднича и към нас?

Русия не е брат на Украйна, нито на България. За индиферентност няма място. Единственият вероятен и дълготраен мир е мирът, при който Русия напуща цялата заграбена от Украйна територия, в това число Крим.

На 24-ти февруари излизаме по улиците на България, с цел да изразим съпричастност с украинския народ в битката му за независимост. За да покажем, че България е с Украйна. България е Европа. България не е Румен Радев. Не на съветския гнет!

Място на срещата:

София: 24-ти февруари пред президентството от 19 часа. Шествието ще продължи до Орлов мост

Велико Търново: 24-ти февруари пред Общината от 17,30 часа

Пловдив: 24-ти февруари, 18ч, църквата " Св. Богородица " в Стария град,

Русе - 17:30 на пл. " Александър Батенберг " 3, против Регионален исторически музей - Русе,

Варна: 25-ти февруари пред Общината от 14.00 часа

Шествията са мирни и всички участници ще съблюдават законите на Република България.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР