Двуседмичната заболеваемостта от COVID-19 продължава да спада. Това показват данните

...
Двуседмичната заболеваемостта от COVID-19 продължава да спада. Това показват данните
Коментари Харесай

COVID картата на България в зелено: Нов спад в заболеваемостта 

Двуседмичната заболеваемостта от COVID-19 продължава да спада . Това демонстрират данните на здравните управляващи, демонстрира инспекция на DarikNews.bg. 314.73 на 100 хиляди души стигна заболеваемостта за 14 дни, като за следващ ден се регистрира намаляване на броя на инфектираните по този индикатор. 

Картата на епидемиологичната конюнктура по райони към този момент е в зеления Етап 1 и се чака да остане по този начин в идващите 5 дни. 

Картата на епидемиологичната конюнктура по области демонстрира, че София-град и Силистра са двете области, които се задържат в жълтия Етап 2. 
 
Етапите плануват: 

Етап 0 - Мерките са целесъобразни и включват: 
 
носене на защитна маска за лице на закрито, изключително в лечебни заведения и в обектите за даване на обществени услуги, градски транспорт;спазване на физическа отдалеченост от минимуm 1,5 м;хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности;работа от разстояние (надомна), при опция и по преценка на работодателя. 
Етап 1 - Мерките са наложителни: 
  носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за даване на обществени услуги, градски превоз и в други обекти, в които риска от заразяване е висок (напр. затвори);спазване на физическа отдалеченост от най-малко 1,5м;хигиена на ръцете и стерилизация на повърхности, постоянно проветряване;Работа от разстояние (надомна), при опция.  Провеждане на засилен утринен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични признаци за COVID-19, както и за други остри заразни заболявания.Провеждане на всекидневен филтър в образователните заведения за съществуване на възпитаници с клинични признаци за COVID-19 и тяхното премахване от образователния развой до определяне на диагнозата и клинично излекуване.Провеждане на всекидневен филтър в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни за съществуване на консуматори и личен състав с клинични признаци за COVID-19 и премахване на личния състав от работа до определяне на диагнозата и клинично излекуване.
Етап 2 - Прилагат се всички ограничения от стадий 1, както и:
  Носене на защитна маска за лице на закрито в обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите и в други обекти, както и по време на разнообразни просветителни (в това число учебни заведения и висши образователни заведения), спортни, научни и културни действия и мероприятия, свързани със скупчване на хора.Въвеждане на условие за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти.Ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Допускат се единствено свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни - по преценка на лекуващия доктор по отношение на здравословното положение на пациента и риска от заразяване с COVID-19.Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.Недопускане разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки. Въвеждане на наложителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи възпитаници по медицински аргументи.
Етап 3 - Прилагат се всички ограничения от предходните стадии, както и:
  Носене на защитна маска за лице навън при проведено или непринудено скупчване на хора.Работа от разстояние (надомна), при опция на 50% от личния състав.реустановяват се свижданията в лечебните заведения и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Изключение се позволява във връзка с свижданията на пациенти в терминален етап.Въвежда се скринингово проучване за SARS-CoV-2 в образователните заведения и в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни.Преустановяват се групови действия, които не са с професионален темперамент.Преустановява се присъственото образование в учебните заведения в обособени обитаеми места, области при постигане на 20% неявяване на възпитаници и/или персоналОграничават се всеобщи мероприятия, изключително в затворени пространства (посещения на спортни, културни и други). Ограничава се дейностите (капацитета) на обекти с всеобщо посещаване на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и игрища, нощни заведения, заведения за хранене и др.Ограничават се присъствените образования във висшите образователни заведения с въвеждане на посменно образование, осъществяване на неприсъствени лекционни образования и други
Етап 4 - Прилагат се всички ограничения от стадий 1 и 2, както и:
  Работа от разстояние (надомна), при опция на над 50% от личния състав. Прилагат се инструкции, формирани от способените органи по браншове, за понижаване на риска на работното място от заразяване със SARS-CoV-2.Изготвят се и се ползват проекти за непрекъснатост на работния развой във всички браншове, като с изключително значение са сериозните инфраструктури и лечебните заведения.Преустановява се присъственото образование в учебните заведения.Преустановяват се всеобщи мероприятия (посещения на спортни, културни и други). Преустановява се дейностите на обекти с всеобщо посещаване на хора (над 20 човека) – театри, кина, спортни зали и игрища, нощни заведения, заведения за хранене и др.Преустановяват се присъствените образования във висшите образователни заведения.

От Здравното министерство напомнят, че противоепидемични ограничения могат да бъдат въвеждани както на регионално равнище (след предложение на шефа на съответното РЗИ до Главния държавен здравен инспектор), по този начин и на национално равнище (след предложение на Главния държавен здравен контрольор до министъра на здравеопазването). 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР