Двумоторният литовски самолет, който без проблеми прелетя във военно време

...
Двумоторният литовски самолет, който без проблеми прелетя във военно време
Коментари Харесай

НЕ СМЕ САМИ: Как един луд германец кацна до Кремъл през 1987-а

Двумоторният литовски аероплан, който без проблеми прелетя във военно време през половин Европа, преди да кацне у нас, надалеч не може да се похвали с най-идиотския героизъм в историята на авиацията. На 28 май 1987 година, в разгара на Студената война, един чалнат немски младеж със самолетче " Чесна " чартърен, се приземи на метри от Кремъл.

Преди 35 години в Москва на Каменния мост, покрай Червения площад, поражда изключителна обстановка от международен мащаб. 19-годишният Матиас Руст, пилот-аматьор от Германия, летящ с дребен аероплан за забавление, ненадейно промени маршрута си и потегли право към Кремъл. Историческото кацане на самолета Чесна-173 P става вечерта, в 18.45 по московско време.

Германецът просто желае да си поговори със руския началник Михаил Горбачов за международния мир. Московчаните, които стават очевидци на необикновеното събитие, реагират с “Молодец!”. Неканеният гостенин от Германия печели благосклонностите им. Но не и тези на Горбачов. Кремъл е шокиран и реагира остро – Руст е арестуван и хвърлен в пандиза. Помилван е чак след година и половина.

Иронично на този ден в Съветския съюз честват Деня на граничаря. И таман на професионалния празник на тези, които би трябвало да пазят държавната граница, един 19-годишен немски юноша прави за смях цялата руска противовъздушна защита (ПВО). Той е отчаян от бавния прогрес в договарянията за нуклеарно разоръжаване. Руст се взема решение на алегоричен жест – да каже на водачите на двата блока, че народите от двете страни на Желязната завеса желаят да живеят в мир.

Неговият пробив води до моменталното са уволняване на военния министър, началника на Военновъздушни сили и още 300 офицери.

Руст знае, че не може да прелети над Източна Германия поради добре охраняваните й граници и подсигурена отбрана на въздушното пространство. Било е доста е евентуално самолетът му да бъде свален на земята за по-малко от няколко минути. Затова летецът измисля още по-амбициозен проект – да прелети с Чесна 172 от Западна Германия през Северно море – през Фарьорските острови, Исландия и след това към Норвегия.



Матиас Руст получава 4 години затвор, излежава близо една и половина

На 13 май той излетява от летището покрай Хамбург, откакто е резервирал самолета за три седмици. Не споделя на никого къде възнамерява да отиде и се насочва към Норвегия, където идва в Берген на 22 май..Чесната, която Руст взима, е модифицирана – две от четирите й седалки са махнати, с цел да придвижва повече гориво. Той взима малко неща със себе си – спален чувал, в допълнение гориво, избавителна жилетка и каска. Три дни по-късно каца в Хелзинки, а по-късно му следва най-опасната част от задачата му. Когато излетява на 28 май, Руст споделя на финландската контролна кула, че се насочва към Швеция.

Шантавият немец през днешния ден е индуист и йога инструктор

На пръв взор наподобява по този начин, само че когато напуща въздушното пространство на Хелзинки, той завива на юг. От контролната кула на Тампере го предизвестяват, че се е отклонил от курса си, само че към 13:00 часа самолетът му изчезва от радарите. После Руст е видян в Латвия. Западна авиация не може да навлиза на територията на Съветския съюз без особено позволение и би трябвало да лети в специфични въздушни коридори. Руст, несъмнено, няма такова позволение и на руските радари той е “неидентифицирано въздухоплавателно средство”.

Чесната обаче стремглаво се доближава към най-голямата система за противовъздушна защита в света. Тя има три обособени разклонения – едно дава отговор за радарните постове, едно – за ракетните установки и трето с летящи прехващачи, които да стопират нарушителите.

Когато скромният аероплан на Руст навлиза на територията на Съюз на съветските социалистически републики, руските отбранителни сили разполагат с повече от 2000 прехващача и над 8000 ракетни установки по цялата граница на Съюза. Така и никой не стреля.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР