Двукратният победител в рали Дакар Нани Рома бе принуден да

...
Двукратният победител в рали Дакар Нани Рома бе принуден да
Коментари Харесай

Дакар, ден 3: Двукратен победител отпадна след брутална катастрофа

Двукратният победител в рали Дакар Нани Рома бе заставен да се откаже от присъединяване след третия стадий в тазгодишното издание поради контузии, които получи при случай. Испанецът загуби надзор над своето Mini и няколко пъти се превъртя към края на третия стадий от Писко до Сан Хуан де Маркона в Перу. Състезателят въпреки всичко съумя да приключи стадия с 16-о време, след което с хеликоптер бе откаран в болница в Лима за обзор. Лекарите откриха контузии във врата и главата и Рома бе заставен да приключи присъединяване си. 45-годишният Нани Рома е една от легендите на рали Дакар. Той има купа при мотоциклетистите през 2004 година и при автомобилистите през 2014-а. Ден по-рано при още веднъж тежка злополука се отдръпна и неговия съотборник Брус Мензийс.
Третият стадий при колите бе извоюван от катареца Насър Ал-Атия с Toyota, само че в генералното класиране Peugeot продължава да господства като водач към този момент е " Мистър Дакар " Стефан Петерханзел с преднина от 3 минути по отношение на съотборника си Сирил Депре и с преднина от 6 минути по отношение на Ал-Атия. Себастиан Льоб държи четвъртата позиция с много деликатен метод. Заедно с навигатора си той избра да излиза от автомобила, с цел да ревизира наклона на дюните в първата част от стадия преди прекосяване.



Маршрутът бе леко изменен като стадият беше разграничен на две: с по-къса ранна права, след която колите се завърнаха за малко в бивака в Писко, последван от по-дълга към Сан Хуан де Маркона на перуанското крайбрежие.



При мотоциклетите етапната победа бе извоювана от миналогодишния победител в категорията Сам Съндърланд с КТМ, който оглави генералното класиране с втора етапна победа за три дни. По петите му се намират Кевин Бенавидес (Honda) и Тоби Прайс (КТМ), до момента в който Хоан Бареда (Honda), който започва първи, изгуби цели 28 минути, защото трябваше да се върне поради пропусната контролна точка.

Игнасио Касале е водачът без конкуренция. След три стадия той има комфортна преднина и тъкмо три етапни победи при АТВ-машините. Чилиецът финишира с половин час преднина по отношение на Алексис Ернандес и Сергей Карякин, които са неспособни да поддържат темпото му.



При камионите Федерико Вийагра победи с първа етапна победа след оспорвани последни километри от стадия с Едуард Николаев, който към момента е водач при огромните машини.

Днешният четвърти стадий е дълъг 444 километра, от които 330 - в спортен режим. В знак на респект към оригинала на Дакар този стадий ще започва от обша линия на плажа, като начело ще бъдат подредени четири коли. След това водачите ще би трябвало да се оправят със 100-километрова права пясъчна част (една от най-дългите като цяло в Дакар) с дюни във всевъзможни форми и размери. Финалното предизвикателство за деня ще бъде прекосяването през каньон.
Снимка: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР