Двукратният бронзов медалист от Световното първенство по ски-бягане Алексей Полтаранин

...
Двукратният бронзов медалист от Световното първенство по ски-бягане Алексей Полтаранин
Коментари Харесай

Алексей Полтаранин е ползвал кръвен допинг още на Олимпиадата в Пьончан

Двукратният бронзов медалист от Световното състезание по ски-бягане Алексей Полтаранин (Казахстан) е употребявал кръвен допинг и на Олимпийските игри в Пьончан, а по-късно и на Световното състезание, твърди норвежкият вестник " Нетависен ".

Изданието се базира на документи от Световната федерация по ски (ФИС), които касаят следствие за приложимост на допинг на Полтаранин и двама естонски ски-бегачи: Андреас Веерпалу и Карел Тамярв. В публикацията написа също по този начин, че във ФИС били наясно по какъв начин Полтаранин е употребявал кръвен допинг и на Световното състезание през 2019-а година, когато е бил махленски, а също по този начин и на Олимпийските игри в Пьончан, където остана на 15-о място на 50 километра и на 17-о в спринта.

През ноември 2019-а година беше взето решение да се наложи четиригодишно отнемане от права на тримата. Вестник " Нетависен " пита за какво ФИС се е нуждаела от близо една година, с цел да уличи казахстанеца, откакто пробламата му и от Корея е била позитивна.

Още един естонец беше махленски в приложимост на допинг. Това е Алко Кярп, който също получи наказване от 4 години. Но ФИС му го понижи на година и половина, тъй като самичък предложи съдействие на следствието и даде задоволително уличаващи показания.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР