Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра Кастер Семеня от Южна

...
Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра Кастер Семеня от Южна
Коментари Харесай

Кастер Семеня няма да защитава титлата си на Световното първенство

Двукратната олимпийска шампионка на 800 метра Кастер Семеня от Южна Африка няма да пази купата си на Световното състезание по лека атлетика в Доха тази есен.

Това стана ясно, откакто Трибунал на Швейцарския федерален съд анулира предходно решение за прекъсване на отнасящото се за нея ново предписание на ИААФ за равнищата на мъжкия сексуален хормон тестостерон.

Семеня апелира решението на Спортния трибунал в Лозана (КАС), което по-рано също удостовери правилото, признато през април предходната година от Международната асоциация на лекоатлетическите федерации. На първа инстанция Швейцарският федерален съд се произнесе в нейна изгода, само че в този момент тя остана от губещата страна.

„ Много съм разочарована, че няма да мога да пазя извоюваната си с труд купа на Световното състезание. Това обаче няма да ме откаже от това да продължа моята борба за човешките права на всички лекоатлетки в сходно на моето състояние ”, декларира Семеня в мнение.

Семеня по рождение има по-високи равнища на тестостерон, което съгласно ИААФ дава непочтено преимущество по отношение на съперничките й. Южноафриканката преди време съобщи, че може да се пренасочи към бяганията на по-дълги дистанции, в случай че правилото бъде доказано. Засега обаче тя остава в коронната си дисциплинираност и няма да взе участие в Доха поради отхвърли си да одобри лекарства, с цел да понижи равнищата си на тестостерон.

БГНЕС напомня, че новите правила на ИААФ изискват дамите да занижат по неестествен метод количеството тестостерон в телата си, в случай че желаят да вземат участие в надпревари и дисциплини от 400 метра до 1 миля. Правилото визира и Франсин Нийонсаба от Бурунди и Маргарет Уамбуи от Кения, които приключиха зад Семеня на 800 метра на Игрите в Рио. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР