Двойното повишаване на основния лихвен процент ще се отрази само

...
Двойното повишаване на основния лихвен процент ще се отрази само
Коментари Харесай

Експерти: Повишаването на лихвения процент ще се отрази на 7-8% от кредитите

" Двойното повишение на главния лихвен % ще се отрази единствено на заеми, които са вързани с него. Това са 7-8% от всички заеми в България. При потребителските заеми месечната вноска ще се усили с сред 5 и 10 лева, а при ипотечните заеми ще се усили с сред 40 и 60 лева ", това съобщи кредитният съветник Тихомир Тошев, откакто вчера БНБ подвигна главния лихвен %.

Икономистът Стоян Панчев изясни, че Българска народна банка не е вдигнала главния лихвен %, а е отчела данни за повдигането му, което се е случило на междубанковия пазар. Той добави, че това не е политика на Българска народна банка, а по-скоро се регистрира нещо, което се е случило на пазара.

„ Не се чака придвижване при изтеглените към този момент заеми, предстоят нови, по-високи лихви за новите клиенти. Една дребна част от заемите са вързани за Euribor, те към този момент скачат, тъй като още от февруари показателят се движи нагоре. Най-голямата част от заемите – и потребителски и ипотечни – са вързани за междинните лихви по депозитите. Те към момента са доста ниски, множеството огромни банки са с „ нула “, някой започнаха да оферират до 1 – 1,5 %. През втората половина на последваща година ще стартира това покачване за заемите, които се дефинират по главния лихвен % и ще стартира да се отразява и по другите изтеглени заеми “, сподели още Тошев пред Нова нюз.

Панчев съобщи, че наклонността е да се усилват лихвите.

Тошев сподели, че няма да има шоково увеличение на лихвения % по заемите. Той добави, че България е с най-ниските лихви в Европа.

„ Повишението ще е гладко. В края на идната година лихвите по ипотечните заеми ще са в границите на 3,5 – 4,5%, при потребителските заеми сред 5 и 7,5% “, добави той.

„ Ако влезем в криза е по-вероятно да няма повишение на лихвите, а тъкмо противоположното – прекъсване, вследствие на политически напън върху банките и Федералния запас. Ако това провокира спомагателен скок на инфлацията тогава ще има противоположния напън, а точно да се усилят лихвите. Ако инфлацията върви нагоре централните банки би трябвало да вдигнат лихвите, в случай че имаме криза натискът върху тях ще е съгласно растежа, а даже може да се чака да понижават самите лихви “, сподели още Панчев. 

Тошев уточни, че в България се позволяват доста на брой бързи заеми на един човек и е належащо Народно събрание да направи закон за регламентирането им. Той счита, че през идната година проблем ще има тъкмо при бързите заеми, а не при потребителските и при ипотечните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР