Двойно са се увеличили случаите с рак на гърдата при

...
Двойно са се увеличили случаите с рак на гърдата при
Коментари Харесай

Ужасяващата истина! До края на 2018-а: 4016 българки с рак на гърдата

Двойно са се нараснали случаите с рак на гърдата при дамите сред 30 и 35 години. През целия октомври се обръща внимание на информираността на обществото по отношение на болестта.
" Ракът е  лечим в ранните му етапи, в това число и рака на млечната жлеза. В  над 90% е трайно лечим, стига да бъде открит в точния момент, стига да има настояща профилактика и скрининг ", съобщи онкологът проф. Иван Гаврилов в " България заран ".

По негови думи в България годишно се разболяват към 4000 дами, прогнозните резултати за 2018 година са 4016, а в Европа цифрата е 5223.

Заболеваемостта на нашата страна е 98.8 на 100 души население, в Европа 128.8 на 100, а в Съединени американски щати е над 140.

Смъртността обаче за България е 33,3 %, а при другите 32.7 %. На фона на по-малката заболеваемост ние имаме по-висока смъртност. Това се дължи на по-късното разкриване на болестта.

" Профилактиката е от главно значение, пациентките би трябвало наложително да се обръщат преди всичко към своя персонален доктор. Поне 2 пъти годишно да организират ехография и клинична оценка на млечните жлези. 2 пъти годишно би трябвало да посещават своя гинеколог, който да организира гинекологични прегледи ", съобщи доктор Желязко Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Иван Гаврилов методът на живот е решителен във връзка с развиване на онкологичното заболяване.

" Това, което вреди най-вече е късното раждане, неналичието на раждане, дребното по брой деца и дребното по времетраене кърмене ", съобщи онкологът.

Десет лечебни заведения в страната ще вършат безвъзмездни гинекологични прегледи през октомври в границите на акция за битка с рака на гърдата.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР