Двойният убиец от дискотека Соло Илиян Тодоров кацна на летище

...
Двойният убиец от дискотека Соло Илиян Тодоров кацна на летище
Коментари Харесай

След 12 г. в неизвестност: Двойният убиец от "Соло" Илиян Тодоров кацна на летище София

Двойният палач от дискотека " Соло " Илиян Тодоров кацна на летище София с полет през Мюнхен. Той бе екстрадиран от Узбекистан.

bTV сподели извънредни фрагменти от качването му в самолета. Опита да се беседва с него.

Мъжът беше доведен у нас от екип на Главна дирекция „ Охрана “ към Министерство на правораздаването.

Това се случва година, откакто Илиян Тодоров беше арестуван на летището в Ташкент

Илиян Тодоров има влезнала в действие присъда “доживотен затвор ” по делото за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров пред заведението на 18 април 2009 година

Жестокото двойно ликвидиране беше осъществено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които одеве е излязла от дискотека " Соло ", която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от съперниците си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния тим по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в колата за спешна помощ на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Илиян Тодоров беше арестуван в Узбекистан при започване на март 2023 година, при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул. Преди това 12 години той беше в неопределеност.

При гранична инспекция, летищните управляващи са открили, че Тодоров употребява подправен съветски паспорт и са го задържали. По-късно схващат, че Тодоров е търсен с алена бюлетина на Интерпол за влезнала в действие присъда за двойно ликвидиране, постановена от Върховен касационен съд на Република България.

Тогава бюрото на Интерпол в Ташкент уведомява неотложно своите сътрудници в София за задържането на Тодоров, а на 9 март 2023 година Върховната касационна прокуратура изпраща искане за екстрадицията на Тодоров в България за изтърпяване на наказване " пожизнен затвор ". Срещу Тодоров е формирано наказателно произвеждане за документно закононарушение (ползване на подправен паспорт) в Узбекистан и той е изправен пред Мирабадския областен съд за наказателни каузи в Ташкент, който през юли 2023 година го осъжда на 5 години и 1 месец затвор.

По време на правосъдното съвещание там подсъдимият Илиян Тодоров признава себе си частично за отговорен и изяснява, че на територията на Република България го преследват по изфабрикувано дело за ликвидиране на почва на политическата кариера на татко му.

От българската прокуратура изпращат публична молба за екстрадицията на наказания. В края на предходната година в България идва делегация от узбекистанската прокурата. Една от главните тематики на диалог е точно екстрадицията. Гостите поемат ангажимент да спомагат и да ни върнат Тодоров, преди да излежи присъдата си там.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР