Двойната къща на столичния булевард Васил Левски 19, която Кирил

...
Двойната къща на столичния булевард Васил Левски 19, която Кирил
Коментари Харесай

Министерството на културата: Двойната къща я няма, но имотът на Киро Японеца е групова ценност

Двойната къща на столичния бул. " Васил Левски " 19, която Кирил Киров, известен като Киро Японеца, унищожи на 29 април 2017 година, е монумент на културата. 

Това излиза наяве от мнение на Министерството на културата, подписано от министър Боил Банов. Несъществуващата към този момент постройка по-точно е колективен монумент на културата, написа МК. Имотът на Киро Японеца попада в обсега на недвижима културна полезност ( " Жилищна зона – " Център " (Ж -2), III част) и изисква координиране с Министерството на културата и НИНКН. За това е и мнението на Банов. 

Сагата с Двойната къща 

Кирил Киров придобива " Двойната жилищна постройка, някогашна на Митови " против 680 000 евро, по личните му думи след събарянето ѝ. През 2014 година Киров внася в Столична община проект за реституция на постройката, който обаче не е осъществен. След това къщата претърпява няколко пожара. 

През 2016 година Киров подава молба в НИНКН с искане за анулация на статута за сведение на " Двойната къща ". Експертите от института предлагат събиране на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности (СЕСОНКЦ) към министъра на културата. На 11 ноември същата година съветът взема решение за анулация на статута за " Двойната къща ", което по-късно е подписано без несъгласие от министъра на културата  Вежди Рашидов.

Така на 29 април 2017 година, макар митингите на жители, в първия от три почивни дни постройката пада под багерите. 

Бившият министър на културата в кабинета " Орешарски " Петър Стоянович разгласи тогава, че представител на вложител му е предложил 100 000 лв. рушвет, с цел да бъде съборена емблематичната за София " Двойна къща ".

Сега Министерството на културата връща връща статута ѝ, въпреки че нея към този момент я няма. И внимание: съгласува механически план за обект " Пристрояване на съществуваща административна и комерсиална постройка в УПИ XV- 15, 16, 22 за офиси и хотел, кв. 429, околност център, регион Средец. 

Допустимите дейности в тази територия от историческия център, съгласно МК, са продължение на постройката, смяна на предназначението ѝ и промени в плановите схеми с условие да не се променят южната и източната фасада на постройката. 

Тоест Киро Японеца, посредством дружеството  " Бул-рент " АД, което има офис постройката на бул. Васил Левски 17-19, тъкмо да съборената " Двойна къща ", може да си пристрои/построи това, което в действителност сподели още през 2017 година: 



Проектът в мнението на МК наподобява по този начин:



OFFNews се обърна към Министерството на културата за коментар. Очакваме да го получим.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР